Theater

Nominaties toneelprijzen bekend: twee actrices genomineerd voor dezelfde rol

Verder zijn o.a. Naomi Velissariou, Hans Kesting en de acteurs van Weg met Eddy Bellegueule genomineerd.

Charlie Chan Dagelet als Laura H. Beeld Foto Bas de Brouwer
Charlie Chan Dagelet als Laura H.Beeld Foto Bas de Brouwer

Twee actrices die kans maken op de grootste Nederlandse toneelprijs, voor één en dezelfde rol: die van ‘kalifaatmeisje’ Laura H. Dat is het opvallendste gevolg van de pandemie voor de jaarlijkse nominatieronde voor toneelprijzen Theo d’Or, Louis d’Or, Colombina en Arlecchino. Plus het feit dat de jury, vanwege het vrijwel stilvallen van afgelopen theaterseizoen, kandidaten uit het aanbod van twee jaar nomineert. Vorig jaar werden de prijzen niet uitgereikt maar werd al wel een deel van de nominaties onthuld; in totaal maken dit jaar nu alsnog 21 acteurs een kans.

In een ongekende ingreep om de voorstelling Laura H. van Toneelgroep Oostpool coronabestendig te maken, deelden Charlie Chan Dagelet en Jade Olieberg dit najaar de titelrol. Dagelet was een broeierige, mysterieuze Laura, Olieberg een kinderlijk onstuimige. En nu worden ze beiden door de Nederlandse toneeljury voorgedragen voor de Theo d’Or voor ‘meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol’ – een unicum. De jury prijst de ‘spannende, grillige’ Dagelet, en de ‘gedurfde onnadrukkelijkheid’ van Olieberg.

Jade Olieberg als Laura H. Beeld Foto Sanne Peper
Jade Olieberg als Laura H.Beeld Foto Sanne Peper

Naast de twee Laura’s maken ook Marie Louise Stheins, Lotte Dunselman en Naomi Velissariou kans op de vrouwelijke hoofdrolprijs. Stheins, in 2000 al eens gelauwerd, wordt door de jury geprezen om haar ‘knappe en degelijke acteerwerk’ in Skylight, ook bij Oostpool. Dunselman viel op met haar muzikaliteit en precieze tekstbehandeling in De Poolse Bruid bij het Noord Nederlands Toneel. Bij Velissariou waardeert de jury de combinatie van woede en kwetsbaarheid in de solo Permanent Destruction: Pain Against Fear van Theater Utrecht.

Naomi Velissariou in 'Permanent Destruction: Pain Against Fear.' Beeld Foto Ben Houdijk
Naomi Velissariou in 'Permanent Destruction: Pain Against Fear.'Beeld Foto Ben Houdijk

Ook de mannelijke tegenhanger Louis d’Or telt vijf kandidaten, en ook deze categorie kent een noviteit: de nominatie van een acteurskwartet. Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten maken gezamenlijk kans op één Louis d’Or voor hun harmonieuze, veelstemmige optreden in Weg met Eddy Bellegueule (Toneelschuur Producties), naar het boek van Edouard Louis. Voor de theaterversie van een ander boek van Louis, Wie heeft mijn vader vermoord bij Internationaal Theater Amsterdam, verdient tweevoudig winnaar Hans Kesting met zijn ‘kristalheldere spel’ zijn vijfde nominatie.

Hans Kesting in 'Wie heeft mijn vader vermoord' Beeld Foto Jan Versweyveld
Hans Kesting in 'Wie heeft mijn vader vermoord'Beeld Foto Jan Versweyveld

Het Nationale Theater levert twee kanshebbers, elk in een monoloog uit pandemienoodprogramma ‘HNT speelt altijd’. Volgens de jury speelt Emmanuel Ohene Boafo zijn intieme solo Sea Wall ‘subliem, en onbeschrijfelijk verdrietig’. Bram Coopmans wordt geroemd voor het ‘bewuste ongemak’ waarmee hij het titelpersonage in Tom Pain vormgeeft. ‘Coopmans speelt een venijnig spel van aantrekken en afstoten’, aldus de jury. Tot slot is ook René van ’t Hof genomineerd, voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdam. Over hem schrijft de jury: ‘Van ’t Hof verenigt het onbedaarlijk komische met het onnoemlijk treurige.’

Kanshebbers voor de vrouwelijke bijrolprijs Colombina zijn Sanne Samina Hanssen, Musia Mwankumi en Dionne Verwey. Vijf acteurs concurreren om tegenhanger Arlecchino: Lukas Smolders, Louis van der Waal, Jaap Spijkers, Maarten Heijmans en Daniël Kolf. De toneelprijzen worden in september uitgereikt op het Nederlands Theaterfestival.

Emmanuel Ohene Boafo in 'Sea Wall'. Beeld Foto Koen Veldman
Emmanuel Ohene Boafo in 'Sea Wall'.Beeld Foto Koen Veldman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden