Nieuwscabaretprijzen

Nominaties cabaretprijzen 2018 bekend: Jochem Myjer en Alex Klaasen strijden om een Poelifinario

In een nieuwe opzet van de cabaretprijzen Poelifinario en Neerlands Hoop werden donderdagochtend maar liefst elf nominaties bekendgemaakt. Vooral de strijd tussen publiekstrekkers Alex Klaasen en Jochem Myjer wordt een interessante.

Joris Henquet
Alex Klaasen (tweede van rechts) in Showponies. Beeld
Alex Klaasen (tweede van rechts) in Showponies.

Wordt het Jochem Myjer of Tim Fransen, of worden ze het gewoon allebei? Niet één, maar drie Poelifinario’s worden er dit jaar uitgereikt. De jury van de VSCD Cabaretprijzen maakte donderdag de zes genomineerden bekend voor de Poelifinario, de prijs voor de indrukwekkendste cabaretvoorstelling van het afgelopen theaterseizoen. In een nieuwe opzet van de prijs worden er drie Poelifinario’s uitgereikt in de categorieën ‘entertainment’ (shows die in hoofdzaak amuseren), ‘engagement’ (shows die worden gekenmerkt door persoonlijke en/of maatschappelijke betrokkenheid bij de samenleving), en ‘kleinkunst’ (voorstellingen die voor minimaal 50% uit liedjes bestaan). Volgens de organisator van de prijzen, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), worden door deze driedeling ‘minder appels met peren vergeleken en meer appels met appels’.

In de categorie ‘Entertainment’ zijn Alex Klaasen en zijn ‘Showponies – De Alex Klaasen Revue’ genomineerd, samen met Jochem Myjer en zijn show ‘Adem in, adem uit’. Bij ‘Engagement’ zijn er drie genomineerden: ‘Om alles!’ van Richard Groenendijk, ‘Geloof ons nou maar’ van het duo Veldhuis & Kemper en ‘Het kromme hout der mensheid’ van Tim Fransen. In de categorie ‘Kleinkunst’ stak er één voorstelling dusdanig boven de rest uit, dat er maar één genomineerde is, die dus ook de winnaar wordt: het theaterconcert ‘Spijkers II’, een soloproject van Joost Spijkers (bekend van circustheatergroep de Ashton Brothers). De jury schrijft over Spijkers II: ‘Een in kleinkunstland zeldzame mengeling van jazz, balkan, chanson, pop, rock en fado. Een combinatie van de poëtische liedteksten van Peer Wittenbols, vurig temperament en fantastische muziek.’

Toekomstperspectief

Naast de Poelifinario-nominaties maakte de jury onder leiding van schouwburgdirecteur Nico Baars maar liefst vijf genomineerden bekend voor de Neerlands hoop, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief. Bij deze prijs gaat de strijd tussen Martijn Kardol met ‘Bang’, Stefano Keizers met ‘Erg heel’, het duo Rundfunk (Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout) met ‘Wachstumsschmerzen’, René van Meurs met ‘Ik beloof niks’ en Johan Fretz met ‘De zachtmoedige radicaal’.

In 2017 werden de cabaretprijzen gewonnen door Theo Maassen en zijn show ‘Vankwaadtoterger’ (Poelifinario) en Jan Beuving voor zijn voorstelling ‘Raaklijn’ (Neerlands Hoop). Wie de prijzen in 2018 gaan winnen wordt bekend gemaakt op maandag 1 oktober, als de uitreiking plaatsvindt in Theater Diligentia in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden