Nokia, Ericsson en Psion sluiten mobiel verbond

De twee Scandinavische telefoongiganten Nokia en Ericsson en de Britse zakcomputerfabrikant Psion binden de strijd aan met het Amerikaanse computerbedrijf Microsoft....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De drie, moreel gesteund door Motorola, willen een markt creëren voor een nieuw besturingsysteem dat speciaal is ontworpen voor draadloze communicatie, zoals mobiel internetten, e-mailen, tekstverwerken of het bijhouden van aandelenkoersen.

Om die reden hebben Nokia en Ericsson ieder een aandeel van 30 procent gekocht in Symbian, voorheen de software-poot van Psion. De verhoudingen worden veranderd wanneer Motorola actief mee gaat doen met de strijd tegen Microsoft.

De combinatie is erop gericht om de Amerikaanse softwaregigant Microsoft ervan weerhouden hetzelfde terrein te betreden met zijn Windows CE-besturingsprogramma.

'Windows CE is niet goed afgestemd op de noden van mobiele producten', zegt een woordvoerder van Symbian.

Het EPOC-besturingsysteem van de nieuwe joint venture is kleiner, sneller en zuiniger met energie dan Windows CE, zegt hij. Dat is het voordeel van een nieuw bedrijf, met nieuwe technologie en uitgangspunten, vindt hij. 'Wíí hebben geen erfenis om rekening mee te houden.'

EPOC is echter geen geïsoleerd systeem. De data die zijn opgeslagen in een apparaat dat draait op EPOC kunnen worden uitgewisseld met systemen die op andere besturingsprogramma's draaien, zoals Windows. EPOC wordt nu alleen gebruikt in zakcomputers, voornamelijk Psions eigen product.

'Het uitgangspunt moet zijn dat voor ieder nieuw apparaat een op maat gemaakte versie van EPOC wordt ontworpen', zegt de woordvoerder. Daarmee wil EPOC de standaard zetten voor besturingssystemen van mobiele communicatieapparaten.

De huidige draagbare palmcomputers en smartphones die op Windows CE draaien zijn nog erg duur en vreten energie. De apparaten die Symbian voor ogen heeft moeten goedkoper en veel zuiniger zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden