Nogmaals: Sporen

Een hartstochtelijk pleidooi een maand geleden in deze tv-rubriek om elke week toch vooral naar Sporen uit het oosten te kijken, heeft niet kunnen verhinderen dat het aantal kijkers naar dit programma van Rob Hof inmiddels ver onder de honderdduizend is gezakt....

We hebben met Hof een eigen Michael Palin en we moeten hem eren door ten minste kennis van zijn werk te willen nemen. Waarmee we als beschaafde natie tegelijk nog eens duidelijk maken dat stevige, met veel toewijding en liefde gemaakte docu’s over buitenlandse onderwerpen wel degelijk aan een deel van het land besteed blijven. Hoe fundamenteel anders marketingstrategen en ‘snack tv’-goeroes daar namens de gemiddelde zapper tegenwoordig ook over denken. Haast bij het sluiten van de rijen is meer dan ooit geboden, want op ‘moeilijke’, ‘elitaire’, niet-Nederlandse tv (waaraan de ‘ambitieuze pleziermaker’ en de ‘gemakzoekende burger’ uit de nieuwe kijkersprofielen van de publieke omroep een broertje dood hebben) wordt in het door bezuinigingen en teruglopend marktaandeel geobsedeerde Hilversum gejaagd.

Hof boemelde in aflevering vijf van zijn tocht deze week door achtereenvolgens Burma en Bangladesh. Een reportage die, in foto’s omgezet, in de Magnum-catalogus volstrekt niet zou misstaan: de middeleeuwse slagschaduwen over het leven in Birma, de lijdzaamheid van de boeren, de monniken en de gezinnen die in die ‘bijna perfecte’ dictatuur zwijgend en op de tast hun weg zoeken – het ene shot is nog verbluffender dan het andere.

Daartussendoor vlecht Rob Hof gesprekken met mensen die hij in de coupés ontmoet en die voor zijn camera spontaan (de bange Burmezen voor de uitzondering uitgesloten) de meest uiteenlopende onderwerpen aansnijden: emancipatie, uithuwelijking, hun geloof, oorlog, de hoop op een betere toekomst, de trots die ze ondanks veel achterstand en ellende voor hun land voelen. Alles bij elkaar opgeteld een monument van een documentaire serie. Een parel die door dat late woensdagse uitzendtijdstip gelukkig niet helemaal voor de zwijnen is gegooid: Sporen uit het oosten wordt vanaf deze week zaterdags op Nederland 1 herhaald; er is nu ook een boek over de reis verschenen en in juli zijn alle afleveringen ook op dvd verkrijgbaar. Er blijft dus nog hoop op wat extra publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden