Recept Volkskeuken

Nog niet te laat voor zomertoetjes!

Vandaag in de Volkskeuken: Meloencarpaccio met aardbeien-frambozencoulis

Meloencarpaccio met aardbeien-frambozencoulis. Beeld RV

Hebben we dit jaar wel een zomer gehad? Zo ja, dan heb ik ’m volledig gemist. Wat ik me wel kan herinneren: dat ik meer dan twee maanden binnenshuis heb gebivakkeerd. In verregaande staat van ontkleding bovendien, naarstig doortypend in een werkkamer waar het ondanks een ventilator onder het bureau ’s middags ruim boven de dertig graden was. En als ik me dan in de loop van de avond voorzichtig naar buiten waagde, was het om mijn voor Pampus liggende tuin nog enigszins op te peppen met een lauwwaterdouche uit de sloot.

Gelukkig heb ik daarna nog een heerlijk vakantieweekje in zuid-Engeland gehad. Daar was het naar goed Brits gebruik rond de 21, 22 graden, met een mild zonnetje en soms wat zachte motregen: verrukkelijk. En tot mijn vreugde bleek het, thuisgekomen, hier net zulk weer te zijn. Eindelijk écht zomer!

Maar nu roept iedereen dat het alweer bijna herfst is. Niks daarvan! Daar gaan we echt nog niet aan beginnen. Ik at in Engeland dit onweerstaanbare nagerecht, vooral de meloen was top. En hoewel mijn eigen frambozenoogst was verschrompeld door de hitte, bleek de groentewinkel nog wel mooie Nederlandse frambozen te hebben, én een geurige, zoete meloen. Oranje, geel of groen maakt niet uit, het is vooral de smaak die telt. Gebruik een kaasschaaf die niet al te dun schaaft en voilà: een zomerse supertoet, gewoon alsof het nog juli is. Overigens heb ik nog geëxperimenteerd met mijn spiraalsnijder om ‘meloenspaghetti’ te creëren. Als u ook zo’n ding heeft, probeer het gerust, maar bij mij werd het vooral meloenpap. Overgebleven stukjes meloen zijn de volgende dag wel heerlijk in een yoghurtsmoothie.

Ingrediënten  

(nagerecht voor 4 personen)

100 g frambozen + 12 stuks

100 g aardbeien, schoongemaakt, + 8 stuks, gehalveerd

1 eetl. rum of kirsch

3 eetl. vloeibare honing

1 echt lekkere, niet te grote meloen

1 eetl. kokossnippers of geraspte kokos

paar takjes munt

Bereiding

Meng 100 gram frambozen, 100 gram aardbeien, de rum of kirsch, honing en een snufje zout met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Zet tot gebruik in de koelkast. Zet 4 bordjes klaar. Halveer de meloen, verwijder de pitten en schil de helften dik. Snijd het vruchtvlees in vieren en schaaf er met de kaasschaaf dunne plakken van. Rangschik de plakken waaiervormig op de bordjes en schenk/druppel (wees creatief!) een deel van de aardbei-frambozensaus erover. Garneer met de overgebleven frambozen, aardbeihelften, kokosschilfers en muntblaadjes. Geef de rest van de saus erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.