Nog meer korting kunst Amsterdam

Een opeenstapeling van overheidsbezuinigingen kost de kunsten in Amsterdam in de komende Kunstenplan-periode 'minstens 23,2 miljoen euro structureel per jaar'....

Dat stelt de ACI, de club van de hoofdstedelijke kunstenmanagers, in een brandbrief aan het college van burgemeester en wethouders. De ACI-rekensom zet een nieuw record, nadat andere cijferaars de werkelijke kortingen op de Amsterdamse kunsten de laatste maanden al hadden opgevoerd tot een veelvoud van de 4,4 miljoen per jaar die de gemeente aanvankelijk aanhield.

De gemeentelijke kortingsteller staat inmiddels op jaarlijks 7,8 miljoen euro, met ingang van 2005. Daarnaast komt naar schatting van ACI meer dan de helft van de rijkskunstsubsidies ten goede aan de Amsterdamse kunsten, en ook die boeten veel meer in dan de korting van veertien miljoen per jaar op de aanstaande Cultuurnota 2005-2008.

Zo sneuvelen de belastingvoordelen voor films, gaat het mes in de Melkert-banen en krijgen de kunstinstellingen geen vergoeding voor prijsstijgingen. Door ook deze factoren te laten meewegen komt ACI nu uit op een totale korting van 'minstens 23,2 miljoen euro structureel per jaar' voor de hoofdstedelijke kunsten.

Het directeurenoverleg beroept zich daarbij mede op een recent onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van lobbyclub Kunsten '92. Door de kortingen op alle kunstpotten bij Rijk, provincies en gemeenten te inventariseren komt Berenschot uit op een bezuiniging van 59 miljoen euro, alleen al in 2005. Het bureau schat dat daardoor per saldo negentienhonderd voltijds- en Melkert-banen in de landelijke culturele sector verloren zullen gaan.

In zijn brief doet ACI 'een dringend beroep' op B en W om ook het Berenschot-onderzoek in zijn overwegingen te betrekken. De Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot presenteert dinsdag haar eigen nieuwe kunstenplan.

Delen daarvan lekten al deze week uit via Het Parool. Volgens deze krant wil Belliot onder meer fotomuseum Foam, theater Carré en het multiculturele theater Cosmic toch subsidiëren, tegen het eerdere advies van de Amsterdamse Kunstraad in. Door deze plannen ontstaat een gat in haar begroting van twee miljoen, waarvoor het college dezer dagen een oplossing hoopt te vinden.

Belliots woordvoerder weigerde woensdag ieder commentaar. 'Wat ons betreft zijn de plannen nog geheim. Heel veel is nog niet uitonderhandeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden