Update

Nog geen grote problemen met overheidssites

Er hebben zich vooralsnog geen grote problemen voorgedaan met beveiligde internetsites van de overheid. Dat zei minister Piet Hein Donner vanmiddag op een persconferentie.

Minister Donner. Beeld anp
Minister Donner.Beeld anp

Volgens Donner is nog niet gebleken dat een instelling of een consument problemen heeft gehad. Het ministerie van Financiën overlegt met banken om te kijken of daar problemen zijn (geweest). Daarbij gaat het overigens om gegevensuitwisseling en niet om betalingsverkeer tussen consument en bank, of banken onderling.
Bij burgers zouden er problemen kunnen ontstaan omdat zij nu niet kunnen voldoen aan termijnen bij rechtbanken of bij het aanvragen van uitkeringen of subsidies via een overheidssite. Maar volgens Donner is nog niet gebleken dat er iets aan de hand is.

Verder overlegt de minister met andere overheidsdiensten over het omzetten van de gewraakte certificaten naar andere waarmerken en wil hij met telefoonnummers en websites het publiek goed informeren.

OV-chipkaart
De SP wil een parlementair onderzoek naar digitale veiligheid bij de overheid. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen hoopt zo te weten komen of het ministerie van Binnenlandse Zaken wel altijd zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

Gesthuizen zegt het zware middel van een parlementair onderzoek in te willen zetten omdat het niet gaat om een incident met overheidswebsites waarvan niet vaststaat of ze veilig zijn. Ze wijst ook op problemen met de OV-chipkaart en het Elektronisch Patiëntendossier.

Iran tapte gegevens af
De betrouwbaarheid van overheidssites staat niet meer voor 100 procent vast, na een inbraak bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor websites. Donner wil de overheidssites met andere certificaten beveiligen. De minister wees er op dat het gaat om een incident. 'Het is geen schering en inslag.'

Onlangs bleek dat in Iran ten onrechte veiligheidscertificaten van DigiNotar zijn uitgegeven. Iran zou ze hebben gebruikt om internetgebruikers het idee te geven dat derden hun gegevens niet konden zien. Intussen tapte de overheid van Iran gegevens van nietsvermoedende internetters af.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden