'Nodellen' zijn de nieuwe topmodellen: ze zijn bloedmooi, maar niet op een traditionele manier

Ze hoeven niet meer in maatje XXS te passen, mogen tattoos hebben of albino zijn. Maar het non-model, oftewel het nodel, is nog steeds bloedmooi.

Bente Schreurs
Marysia Swietlicka (20) Beeld Ferry van der Nat
Marysia Swietlicka (20)Beeld Ferry van der Nat

Het mannelijke model Yu Lun heeft lang zwart haar en volle lippen. Marysia heeft een kortgeknipt kapsel, brede wenkbrauwen en een heupmaat van 94 centimeter - 4 centimeter meer dan de standaardmaat. Jill heeft veel tatoeages en Loes een geprononceerde neus. Bloedmooi zijn ze, deze modellen, maar niet op een traditionele manier. Decennialang moesten modellen een 'blanco canvas' zijn: blond, jong, lang en slank. Dat moet veranderen, horen we overal in de modewereld. Het septembernummer van Harper's Bazaar staat volledig in het teken van diversiteit en ook Vogue wijdt dit maandnummer aan verscheidenheid. Beide tijdschriften zoeken actief naar onconventionele modellen.

Waar die te vinden zijn? Bij alternatieve modellenbureaus als The Movement Models (Nederland), Anti-Agency, Nii Agency (Engeland), Mother en Midland (VS). Eigenheid, persoonlijkheid en creativiteit zijn hier belangrijker dan lange benen en smalle heupen.

The Movement Models toont 'modellen in een breder perspectief', zo staat in grote letters op de homepage, we zien androgyne jongens en meisjes met een serieuze blik. Robbie Baauw (29), voorheen model, danser en stylist, begon The Movement Models omdat hij 'de definitie van schoonheid wilde verbreden'. Zijn modellen zijn nog steeds lang en slank, maar hebben allerlei huidskleuren, haarkleuren en voldoen vaak net niet aan 'de norm'. Persoonlijkheid is voor Baauw van belang. 'Mode, kunst, film en cultuur hebben altijd inspiratie gehaald uit eigenheid en authentieke mensen', legt hij uit. 'Dat aspect is bij modellen verloren gegaan. De modewereld is zo gefixeerd op maten, dat veel getalenteerde en inspirerende modellen kansen mislopen. Puur en alleen om 2 centimeter extra op de heup.'

Dat overkwam een van zijn modellen, Marysia Swietlicka (20). Op haar 16de zat ze bij een bureau in haar geboorteland Polen. Het lukte haar niet te voldoen aan de strenge eisen. 'Van mijn bureau moest ik 300 calorieën per dag eten. Ik was jong en naïef, liet me meeslepen. Toen mijn weerstand achteruit ging, realiseerde ik me dat het gekkenwerk was', vertelt Swietlicka. Ze stopte met modellenwerk. Voor altijd, dacht ze, totdat ze in Nederland ging wonen.

Baauw benaderde haar via Instagram voor zijn bureau. Swietlicka was enthousiast, maar stelde één voorwaarde: ze ging niet meer lijnen. 'Dat hoeft ook niet, we willen je zoals je bent', reageerde Baauw.

Rimona Bahere (20), geboren in Eritrea en eveneens model bij The Movement Models, had niet verwacht dat ze met haar lengte - 1 meter 64 - modellenwerk kon doen. 'Mensen vragen me vaak waar ik oorspronkelijk vandaan kom', vertelt ze. 'Dat komt waarschijnlijk door de ongewone verhoudingen in mijn gezicht: ik heb een vrij hoge haargrens, grote ogen en een smal gezicht.' Haar opdrachten lopen uiteen van modeseries in tijdschriften tot lookbooks voor merken als Calvin Klein en Converse. Voor Fashion Week zal ze niet geboekt worden, daar is ze te klein voor. Naast model is Bahere muzikant; Swietlicka zit op de kunstacademie.'Nodels' zijn ze: modellen die niet zozeer model zijn, maar (ook) kunstenaar, muzikant of schrijver, net als meer modellen van alternatieve bureaus. Zulke duizendpoten hebben vaak een eigen netwerk, een groot aantal volgers op sociale media en, benadrukt hun modellenbureau, 'een sterke persoonlijkheid'.

Het Engelse Anti-Agency, opgericht in 2013, heeft alleen maar 'nodels' in het bestand. Op de visitekaartjes van de modellen staat behalve hun creatieve beroep ook hun Instagramaccount vermeld. Hier tonen ze hun tatoeages, gekleurde kapsels en bijzondere outfits, naadloos passend bij merken als Urban Outfitters, ASOS en Dr. Martens, door wie ze worden geboekt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Rimona Bahere (20) Beeld Ferry van der Nat
Rimona Bahere (20)Beeld Ferry van der Nat
Jordan Charles (24) Beeld Campbell Addy/ Nii Agency
Jordan Charles (24)Beeld Campbell Addy/ Nii Agency

Eisenpakket

Volgens de website is Anti-Agency voor 'mensen die model hadden kunnen worden, maar besloten dat niet te doen', ja, zelfs voor mensen die 'te cool zijn voor modellenwerk'. Dat klinkt gek - ze staan toch gewoon op een modellensite? En wat is 'te cool'? Het eisenpakket is niet kleiner geworden, alleen veranderd. De modellen van Anti-Agency kunnen hun piercings laten zitten en ze hoeven niet allemaal in maatje XXS te passen. Maar ze moeten ook veel wél: tienduizenden volgers hebben op sociale media, een interessante baan in de creatieve sector, een sprankelende persoonlijkheid en een opvallend uiterlijk. Misschien niet doorsnee knap, maar - laten we eerlijk zijn - wel gewoon bloedmooi.

Nella Ngingo (24) is geen nodel; ze is fulltime met modellenwerk bezig. Ze staat nu drie jaar ingeschreven bij het Nederlandse bureau Role Models, dat modellen van maat 34 tot 48 vertegenwoordigt. Ngingo heeft een modellenmaat, maar met haar kaalgeschoren hoofd wel een 'apart uiterlijk', zegt ze zelf, en 'geen standaard-levensverhaal'. Elf jaar geleden is ze van Burundi naar Nederland gevlucht, omdat het ook na de burgeroorlog gevaarlijk was voor Tutsi's als zij. 'Ik heb veel in mijn eentje moeten doen', vertelt ze. 'Dat heeft me sterker gemaakt. Ik ben dankbaar voor de kleine dingen in het leven.'

Wat haar verder onderscheidt? Ze is lesbisch, heeft een stoere stijl ('in Burundi hebben alle sterke vrouwen kort haar') en zit onder de tattoos ('die vormen de tijdlijn van mijn leven'). Als opdrachtgevers Ngingo boeken, komt er geen 'blanco canvas' opdagen. Dat is precies wat Harper's Bazaar en Vogue nu willen. Dus boekten de beide bladen Ngingo voor hun septembernummer. 'Het werd tijd', lacht Ngingo. 'Al maak ik me af en toe zorgen dat diversiteit een hype zal blijken, die na twee jaar zomaar weer verdwenen kan zijn.'

Ook Jordan Charles (24) van het Engelse alternatieve bureau Nii Agency houdt zijn hart soms vast. Hij wordt geregeld verward met Shaun Ross, net als hij een model met albinisme. 'Terwijl ik volstrekt niet op hem lijk', zegt Charles. 'Het woord tokenism komt dan bij me op: om het beeld van diversiteit op te houden, wordt er één model met albinisme geboekt. Waarom niet meerderen en waarom niet vaker? Ik hoop echt dat diversiteit meer is dan een trend', zegt Charles. 'Want een trend, dat ben ik niet.'

Nella Ngingo (24) Beeld Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman
Nella Ngingo (24)Beeld Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden