Nobelprijs voor de Literatuur geen garantie voor plekje in CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Een Nobelprijs, wie maalt daar nog om?

null Beeld afp
Beeld afp

De bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur is stilletjes voorbijgegaan. In ieder geval aan de CPNB Bestseller 60, waarin precies nul boeken van de Japans-Engelse Kazuo Ishiguro zijn verschenen. Dus géén De rest van de dag, Toen wij wezen waren of Laat me nooit alleen, maar daarom is er wél plaats voor Polderglamour van televisiemakers Stijn van Vliet en Daan Boom, die in hun programma Streetlab trots verkondigden dat ze in 48 uur een roman hadden geschreven. Daarmee scharen ze zich achter 'de gewone man' in zijn strijd tegen de literaire elite: want wat Van Vliet en Boom eigenlijk willen zeggen, is dat een boek schrijven simpeler is dan je denkt, jarenlange ervaring en een writer's goldmine zijn helemaal niet nodig. Met tips en tricks van schrijvers als Daan Heerma van Voss en Bart Chabot en een aantal naamgrapjes (Jerry Armspek van de Bacon Studio's, ha-ha) kom je er óók - zij althans wel, want Polderglamour staat op 51 in de top-60 en in het AD ziet Özcan Akyol dat het goed is (drie sterren). Een Nobelprijs, wie maalt daar nog om?

Als die twee snotapen een roman schrijven, maak ik een boek over de keuken van het hoge Noorden, moet Yvon Jaspers gedacht hebben, die zelf zoals nog steeds aan haar accent te horen uit het diepe zuiden komt, en bovendien helemaal geen achtergrond in het eetwezen heeft. Maar dat maakt dus niets uit; en zelf denkt ze trouwens weleens dat haar verre voorouder een ruige Viking was, zó gelukkig wordt ze van de Scandinavische hygge en fika. Die eerste term kennen we inmiddels wel (van onder meer Meik Wikings internationale bestseller Hygge), de tweede - die iets betekent als gezellig samenzitten met een kop koffie en Zweedse zoetigheden - moet nog een beetje inburgeren. Maar met Yvons De keukentafel van het Noorden, die binnenkomt op 54, zal dat wel lukken.

Top 10 van deze week

1. Dan Brown
Oorsprong
Luitingh-Sijthoff (2) Het vijfde Robert Langdon-avontuur.

2. Martijn van der Linden & Maranke Rinck
Knikkeruil
Stichting CPNB (2) Prentenboek Kinderboekenweek.

3. Renée Rachel Russell
Dagboek van een muts 11
De Fontein (4) Elfde deel in populaire meidenserie.

4. Mo Gawdat
De logica van geluk
Brandt (4)

5. Roald Dahl
De griezels
De Fontein Jeugd (22)

6. Youp van 't Hek
IJdel onkruid
Thomas Rap (-)

7. Vivian den Hollander, Dagmar Stam
Lekker nooit niet bang!
Van Holkema & Warendorf (7)

8. Paolo Cognetti
De acht bergen
De Bezige Bij (6)

9. Griet Op de Beeck
Het beste wat we hebben
Prometheus (3)

10. Marianne Busser & Ron Schröder
Kwallenpap & slakkenvla
Moon (7)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden