Drama

Niwemang

Op de grens van poëzie en koketterie

Ronald Ockhuysen

Een thema dat zich keer op keer herhaalt. Dat is Half Moon van de Koerdische regisseur Bahman Ghobadi. Hij maakte de film voor het Weense New Crowned Hope Festival, dat ter ere van Mozarts 250ste verjaardag werd gehouden. Voor Ghobadi is Mozart in de eerste plaats het Requiem.

Ghobadi is voor de Nederlandse filmhuisbezoeker de maker van grote films als A Time for Drunken Horses en Turtles Can Fly - poëtische vertellingen over de misère van de Koerden, die geen eigen land bezitten en verspreid wonen over Irak, Iran, Turkije, Syrië en delen van de voormalige Sovjet- Unie. Ook Half Moon gaat over de Koerdische zaak, zonder dat er verder ook maar een woord over wordt gerept.


De film draait om de laatste wens van de oude muzikant Mamo, die met zijn zonen en zijn favoriete zangeres Hesho een concert wil geven in Irak. Om die 35 jaar oude wens in vervulling te laten gaan, moet het gezelschap een reis maken van Iran naar Irak.


Ghobadi toont zich in Half Moon - dat aansluit op zijn Liederen uit het land van mijn moeder (2002) - opnieuw een man van gevoelige beelden. Bij hem dragen vrouwen op smerige straten bij voorkeur fraaie, kleurige gewaden. Ook komt hij sterk binnen met een indringende scène van een hanengevecht, dat bij de omstanders heftige emoties losmaakt.


Van die plaatjes moet Half Moon het hebben. Want de parallel tussen de opbouw van het verhaal en het muzikale motief van Mozarts Dodenmars werkt niet - de film krijgt door de steeds opnieuw beginnende problemen bij grensposten zelfs iets kokets.


Toch zijn er momenten die beklijven. Zo verweeft Ghobadi in het verhaal van de oude zanger de geschiedenis van de vrouwen in deze regio, voor wie het verboden is in het openbaar te zingen. De aanblik van een enorme groep zingende vrouwen, verbannen naar een dorp op een bergwand, verheft dit haperende stijlexperiment alsnog tot een onderneming die de verbazing weet te tarten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden