Nipkowschijf voor Ramses, Reissmicrofoon naar Evers

De tv-serie Ramses, begin dit jaar uitgezonden door de AVRO, heeft de Nipkowschijf 2014 gewonnen. Dat is vanmiddag in Amsterdam bekendgemaakt. De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma is voor Evers Staat Op van Radio 538.

Maarten Heijmans als Ramses Shaffy Beeld Avro
Maarten Heijmans als Ramses ShaffyBeeld Avro

De jury over de winnaar van de Nipkowschijf: 'Ramses is een dramaserie waarin alles klopt: casting, scenario en regie geven een fantastisch beeld van de stad Amsterdam, de tijd en de protagonist Shaffy'.

Volkskrantrecensent en tevens lid van de Nipkow-jury Jean-Pierre Geelen: 'Het was een topjaar voor liefhebbers van drama, van Overspel en Penoza tot Van God los en De prooi. Maar geen serie werd zo spontaan en unaniem door de juryleden genoemd als Ramses (AVRO), het dramadebuut van documentairemaker Michiel van Erp over het leven van Ramses Shaffy.'

Naast Ramses waren de VPRO-serie De Bergen achter Sotsji en de VARA-show De Kwis genomineerd. Geelen schreef eerder al eens over De Kwis: 'In het lang niet altijd vrolijk stemmende zaterdagse familie-entertainment is dit een gunstige uitzondering, nu met Paul de Leeuw in de bescheiden rol van aangever. Cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe in satire die dicht in de buurt komt van het legendarische Kopspijkers-cabaret.'

Het VPRO-programma Zomergasten krijgt dit jaar een Ere-Nipkowschijf, de oeuvreprijs. Het avondvullende programma dat dit jaar zijn jubileum viert is volgens de jury 'al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag'. Geelen: 'Vorige zomer was er nauwelijks reden tot mopperen. Wilfried de Jong bleek een ideale presentator, een ongedwongen interviewer die zichzelf niet op de voorgrond dringt, die een ideale mix van niet al te voor de hand liggende gasten had samengesteld.'

Humberto
RTL late Night, de dagelijkse talkshow van Humberto Tan, werd niet genomineerd, maar ontving wel een eervolle vermelding van de stichting. Jean-Pierre Geelen daarover: 'Zeker, het is een carrousel van RTL-roem, het persoonlijke wint het altijd van politiek of buitenland, maar weinig presentatoren slagen erin om in zo'n korte tijd zoiets eigens neer te zetten. Een eervolle vermelding, waarover wederom geen jurylid iets te mekkeren had. Dat wil wat zeggen.'

De Zilveren Nipkowschijf is de jaarlijkse prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. Een club van geselecteerde mediarecensenten bepaalt in de loop van het jaar de kanshebbers en bepaalt in de uren voor de uitreiking wie van de genomineerden met de prijs naar huis mag.

Noortje Herlaar (Liesbeth List) en Maarten Heijmans (Ramses). Beeld AVRO
Noortje Herlaar (Liesbeth List) en Maarten Heijmans (Ramses).Beeld AVRO

Radio
De Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Evers Staat Op van Radio 538. Hier ging de strijd tussen Evers, Open Radio van Timur Perlin en Rámon Verkoeijen van 3FM en De Hoorspelfabriek (NTR). Clairy Polak wordt geëerd met een Ere-Reissmicrofoon wegens haar gehele radio-oeuvre.

De show van Edwin Evers is al sinds 2000 bij Radio 538 in de ochtend te beluisteren. Evers begon er echter al mee in 1998, toen nog bij 3FM. In 2006 won het programma al eens de RadioRing, een publieksprijs van de organisatie van de TelevizierRing.

Eerdere winnaars Nipkowschijf
Vorig jaar werd de Zilveren Nipkowschijf gewonnen door de documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR. Het jaar daarvoor won het VPRO-programma O'Hanlons Helden en in 2011 ging DWDD met de prestigieuze prijs naar huis.

De Zilveren Nipkowschijf is vernoemd naar de Duitse Paul Nipkow, een uitvinder die ook wel wordt gezien als de bedenker van de televisie.

Het team van Evers Staat Op. Beeld 538
Het team van Evers Staat Op.Beeld 538
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden