Niny van Oerle staat vandaag 21 keer in de Volkskrant

De toptien van minst geciteerde Kamerleden brengt slecht nieuws. Want genoemd worden, daar draait het om. Maar niet voor Niny van Oerle....

We geven het toe: ook wij moesten even zoeken naar de werkkamer van Niny van Oerle. Sinds zij in 2002 Tweede-Kamerlid werd voor het CDA heeft de Volkskrant Niny van Oerle (71) welgeteld één keer geciteerd.

En wij zijn niet de enigen die weinig aandacht aan Niny van Oerle besteden. Het Parool heeft Niny van Oerle nog helemaal niet ontdekt en in het Algemeen Dagblad stond Niny van Oerle één keer vermeld, in de rubriek Backbenchers. Geen wonder dus dat Niny van Oerle deze week voor de tweede keer hoog eindigde in de Intermediair-toptien van Kamerleden die het minst in de pers worden geciteerd.

Is dat erg? Ja. In de PvdA-fractie, waar Varina Tjon-A-Tjen en Peter Meijer het lot van Niny van Oerle delen, ging de lijst van hand tot hand. Dat kan gelegen hebben aan het begeleidende commentaar van Marjet van Zuijlen, het oud-Kamerlid dat de nieuwe PvdA-kandidatenlijst gaat opstellen. Van Zuijlen laat weten dat zij de citatenlijst van groot belang acht. Anonieme parlementariërs hebben niets in de Kamer te zoeken vindt Van Zuijlen. 'Wie driehoogachter aan wetten zit te werken, kan beter ambtenaar worden.'

Iedereen weet het. 'Een quootje in Nova, of het liefst in het Achtuurjournaal , daar gaat het toch allemaal om hier in de Kamer', vertelde ons een partijgenoot van Niny van Oerle, nippend aan zijn Berenburger-cola. En Niesco Dubbelboer (PvdA) begreep ons laatst even helemaal verkeerd toen we hem feliciteerden omdat zijn wetsvoorstel was aangenomen. 'Ja leuk hè, ik krijg hier veel felicitaties. Maar het is niet alleen het zes uur-journaal hoor. Ze zenden het om acht uur weer uit.'

Deze trend is niet meer te keren. In steeds meer partijen gaan gewone leden bepalen wie er op de verkiesbare plaatsen komen. En die kennen hun politici vooral van de krant of de tv. Ook bij de Kamerverkiezingen zelf worden voorkeurstemmen belangrijker. Welk Kamerlid wil straks nog zaken behandelen die de media niet sexy vinden? Ontzetting over een weggelopen tbs'er is goed voor zes seconden journaal. De herziening van het burgerlijk wetboek haalt hoogstens de Staatscourant.

Niny van Oerle heeft gelukkig nergens last van. Zij zit te stralen aan haar bureau. Licht verbaasd over de plotselinge aandacht is Niny van Oerle wel. Nee, van de nieuwe citatenscore heeft ze nog niet gehoord en ze ligt er al helemaal niet wakker van. Niny van Oerle vat het Kamerlidmaatschap heel anders op. Niny van Oerle reist stad en land af om met haar achterban te praten. Niny van Oerle heeft lak aan hypes. Niny van Oerle voelt zich een 'intermediair tussen volk en politiek'.

Eén keer had Niny van Oerle in alle media kunnen komen, toen het rapport van de commissie die zij voorzat was uitgelekt. Maar op dat plan zat nog een embargo. Dus toen heeft Niny van Oerle alle cameraploegen beleefd de deur gewezen. 'Zoals het hoort.'

Omdat zulke integriteit moet worden beloond, zorgen we dat Niny van Oerle volgend jaar niet meer in die nare toptien staat. Eenentwintig vermeldingen in één stuk, dat is een mooi begin voor Niny van Oerle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden