Review

Nino Gvetadze speelt Chopins preludes meesterlijk

CD (Klassiek) - Nino Gvetadze

'We worden achtervolgd door herinneringen en twijfels die als geesten in onze gedachten ronddolen', zegt de Georgische pianist Nino Gvetadze in het boekje bij haar laatste cd Ghosts.

Dat gold ook voor Chopin, die de geschiedenis van zijn leven in 24 preludes, voor elke majeur- en mineurtoonsoort één, gestalte gaf. In deze verzameling korte stukken hoor je zijn diepste verdriet, zijn angsten, maar ook zijn uitgelatenheid voorbijkomen.

De intimiteit van die gevoelens, gecombineerd met de technische uitdaging van de preludes, maakt ze voor pianisten onweerstaanbaar en angstaanjagend tegelijk.

Nino Gvetadze, b (****), Klassiek, Challenge Records.

Nino Gvetadze graaft diep. Ze legt soms sluiers van pedaal over de melodielijnen. Op andere momenten geeft ze zich nietsverhullend bloot en in sommige preludes weet ze beide meesterlijk te combineren.

Bijvoorbeeld in de prelude nr. 20, die ze meeslepend traag speelt, met een magische climax aan het slot. Het is een grootse visie op de Preludes, die naast de beroemde opnamen uit het verleden fier overeind blijft.