Nijntje kan in Utrecht niet meer zonder toezicht buiten blijven

Nijntje heeft het zwaar in thuisstad Utrecht. Alle acht beelden van de Nijntje Art Parade zijn van straat gehaald uit voorzorg tegen vandalisme. Ze zijn nu te zien in de tuin van het Centraal Museum Utrecht. De tuin staat overdag onder toezicht en is 's nachts afgesloten.

Erik Kersten
Na vernielingen van Nijntje-beelden in Utrecht, wordt dit beeld van Piet Paris uit voorzorg naar de binnenplaats van het Centraal Museum verplaatst. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Na vernielingen van Nijntje-beelden in Utrecht, wordt dit beeld van Piet Paris uit voorzorg naar de binnenplaats van het Centraal Museum verplaatst.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dinsdag is het laatste beeld binnengehaald: De feestjurk, het beeld van Nijntje dat mode-illustrator Piet Paris van haar maakte. Vrijdagnacht werd de sculptuur van beeldend kunstenaar Richard Hutten vernield. Het stond naast dat van Paris, voor de ingang van het museum aan de Agnietenstraat. Het gehavende konijn is toen naar binnen gehaald om verdere schade te voorkomen.

De Nijntje Art Parade wordt georganiseerd ter ere van de 60ste verjaardag van de beroemde creatie van de Utrechtse tekenaar en schrijver Dick Bruna. Eerder al werd het Nijntje-beeld Canto Ostinato van kunstenaar Klaas Gubbels op de Neude beklad. Van Superguppie xx Nijntje van Fleur van der Weel op het Domplein werd een oor verwijderd. De beelden zijn inmiddels weer gerestaureerd.

Uit voorzorg had organisator Mercis de Nijntjes op het Domplein, de Vismarkt, Neude en in het stadskantoor al in de museumtuin gezet. Alleen de beelden van Piet Paris en Richard Hutten stonden nog in de openbare ruimte.

Triest verhaal

Andere beelden van de Nijntje Art Parade, zoals die in Den Haag, Schiphol en Valkenburg stonden al binnen de muren van musea, hotels en andere niet direct toegankelijke plekken. Alleen de serie van twaalf beelden op het Museumplein in Amsterdam staat nog open en bloot tentoongesteld. De 45 beelden worden op 8 oktober in het Rijksmuseum geveild ten bate van Unicef. In Japan staan ook nog 15 beelden, maar die reizen daar nog tot eind 2016 rond. Daarna worden die ook geveild.

Richard Hutten noemt de beschadiging van zijn Nijntje echt een triest verhaal. 'Puur vandalisme dit. En dat nog wel in haar geboortestad. Je moet flink geweld gebruiken om zo'n beeld van polyester stuk te krijgen. Maar ze hebben er keihard tegenaan staan trappen', constateert hij.

'Het is geen Kabouter Buttplug', zegt hij, met een verwijzing naar het omstreden kunstwerk Santa Claus van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy in Rotterdam. 'Van Nijntje wordt iedereen blij en vrolijk. We kijken nu of we het kunnen herstellen. Zo niet, dan maken we een nieuwe. Het beeld moet wel mee in de veiling straks. Daar zijn nu al kandidaten voor.'

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden