Nieuwssite The Post Online ontslaat redactie

Nieuwssite The Post Online gaat verder met een rompredactie. Alleen hoofdredacteur Bert Brussen en adjunct Bas Paternotte worden voortaan nog betaald. Vanwege tegenvallende resultaten is er voor de rest van de redactie geen geld meer. Dat meldt Brussen vrijdag op Facebook.

Haro Kraak
The Post Online. Beeld anp
The Post Online.Beeld anp

'Ik ben genoodzaakt te bezuinigen', schrijft Brussen. 'Van aardig wat budget moet ik terug naar 'zoals-het-ooit-was-op-de-zolderkamer'-budget.' TPO.nl had zeven vaste werknemers die middels een freelance-overeenkomst voor de site werkten. Zij moeten op zoek naar nieuwe opdrachtgevers.

Ook andere freelancers en columnisten worden niet meer betaald. De overgrote meerderheid zou volgens Brussen bereid zijn gratis columns te blijven schrijven. Vaste columnisten van TPO zijn onder andere mediaonderzoeker Linda Duits, oorlogscorrespondent Arnold Karskens en archeoloog en classicus Miko Flohr.

Motto

The Post Online werd in 2012 opgericht door Bert Brussen en Mark Koster, die een van de oprichters van gratis dagblad De Pers was. 'Voorbij het eigen gelijk', is het motto van de nieuws- en opiniesite. In 2013 ging De Nieuwe Pers, de digitale betaalde doorstart van De Pers, op in The Post Online.

In 2014 verliet Koster TPO om de website te leiden van Quote, eerder werkte hij voor het blad. De relatie tussen Koster en Brussen was van het begin moeizaam. 'Als journalistieke pubers praatjes krijgen, is het tijd om ze niet meer in de rede te vallen en te corrigeren, maar ze lekker te laten brabbelen', mailde hij bij zijn vertrek naar de redactie.

'Hongerloon'

Samenwerken met Brussen is volgens oud-werknemers erg moeilijk. Er wordt regelmatig geschreeuwd of gescholden tegen medewerkers. Brussen spreekt dit tegen en neemt het de Volkskrant kwalijk dat deze beschuldigingen worden gepubliceerd. Brussen verwacht een grote toewijding van zijn schrijvers en betaalt weinig. Brussen prijst in zijn Facebook-bericht zijn medewerkers omdat ze jarenlang voor een 'hongerloon' hebben gewerkt en bereid waren 'met een klootzak als ik samen te werken'.

Mede-eigenaar V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica, reduceert nu de bijdrage aan The Post Online. Brussen en Paternotte gaan op zoek naar nieuwe financiers en adverteerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden