Nieuwkomer Nieborg houdt Dieverse traditie in ere

Ineens duiken ze op tussen de bomen: zwart gesluierde soldaten met stekels op hun harnas en vervaarlijke speren. Onverzettelijk posteren ze zich op de zandheuvels, symbolen van het kwaad....

Het natuurlijke decor in dit Drentse openluchttheater verschiet moeiteloos van kleur, hier zijn de afgelopen vijfenvijftig jaar vrijwel alle stukken van Shakespeare 'ten tonele gevoerd'. Geregisseerd en gespeeld door bevlogen amateurs en semi-professionals die worden aangeduid met 'Mevrouw' of 'De Heer'. Diever is met recht het Nederlandse Shakespearedorp, compleet met een Shakespearerestaurant en beelden van Shakespearefiguren.

In de reeks gespeelde stukken ontbrak er nog eentje: Pericles, een merkwaardig maaksel waarin de rampen en de wonderen elkaar in een onwaarschijnlijk hoog tempo opvolgen en de personages als rotjes over de wereldbol schieten. Geografisch klopt er niets van, maar

dat zal ons een zorg zijn. Dankzij een smeuige verteller volgen we het wel en wee van de nobele koning Pericles die zijn vrouw en zijn dochter verliest en ze weer levend terugvindt. Nadat het nodige is gepasseerd: incest, een moordaanslag en maar liefst twee schipbreuken.

Voor een schipbreuk draaien ze in Diever hun hand niet om. Een wapperend scheepszeil suggereert een storm, drie toneelknechten zetten de tuinslang op de schipbreukelingen, een vierde blaast in de microfoon. Is er in de tekst sprake van verloren bezittingen, dan kieperen de slachtoffers hun kleren en koffers in de bosjes.

Regisseur Jack Nieborg heeft alle ouderwetse hoogdravendheid overboord gezet. Als opvolger van Wil ter Horst die het Dieverse gezelschap in twintig jaar landelijke bekendheid gaf, koos hij voor een mix tussen ernst en klucht. Geen moment verliest het schouwspel aan vaart, spelers draven af en aan in kleurige kostuums waarbij elke verwarring tussen goed en kwaad is uitgesloten.

Nieborg heeft de tekst zelf vertaald, met behoud van de wijsheden, maar lekker populair, zonder moeizame rijmelarij. De hoerenmadam 'komt meiden tekort' en als een nieuwkomer werk weigert is het 'verkrachten of dumpen'. Bij alle lol weten Gert Jan van Muijen (Pericles) en Allet Stam-Lok (Marina) in de mooiste scène, als Pericles zijn dood gewaande dochter herkent, ook nog te ontroeren.

Nieuwkomer Jack Nieborg is een aanwinst. Zonder de Dieverse traditie geweld aan te doen, zorgt hij voor onbekommerd plezier. De knipoog van een bordkartonnen bootje en een mallotig waterballet gaan moeiteloos samen met een serieuze monoloog op vooroorlogs volume. Geheel in stijl, deze Shakespeare for the millions, tenslotte schreef William ook voor een miljoenenpubliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden