Nieuwjaarsconcert: gulden duiten en gratis ijs

Even leek het erop dat het gevreesde Y2K-duiveltje zich uitgerekend in het Concertgebouw zou manifesteren. Omdat het podium bleek te zijn ingenomen door een twintigtal bezoekers daalden de leden van het Nederlands Blazers Ensemble slechts aarzelend de trappen af....

Als gevolg van een computerfout waren er voor het eerste nieuwjaarsconcert van de eenentwintigste eeuw te veel plaatsen verkocht. Een soort millenniumbug zogezegd, maar dan één die zich al vóór oudejaarsnacht had afgespeeld.

Vanaf het podium kon het groepje luisteraars de verrichtingen volgen van Marco Beasley die met soepele swing het eerste deel van de speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst Ik wandel, rij, vlieg, ik surf in het Italiaans ten gehore gebracht op de pendelende akkoordiek van de zeventiende-eeuwer Claudio Saracini. Ook konden ze de Amerikaanse folk-zanger Loudon Wainwright III - captain Calvin Spaulding uit de tv-serie MASH - bijna aanraken terwijl hij zijn olijke meedeiner Road ode ten gehore bracht.

Maar toen was het toch echt zover. Hostesses die de doorgewinterde Concertgebouwbezoeker nooit eerder in deze functie zag, verzochten het boventallige publiek elders in de zaal plaats te nemen. Vervolgens pakten de twee slagwerkers hun rommelkoffers uit, onderwijl goed getimede, acrobatieke klappen gevend ter percussieve ondersteuning van Steve Martlands Re-Mix.

Rondom 'De Troubadour' als thema werd met de jongste editie van het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van NBE en VPRO weer een sprankelende en afwisselende show gepresenteerd die rechtstreeks op radio en televisie werd uitgezonden. Liedjeszanger Wainwright zong zijn eigen songs die in de bewerking van Ron Ford werden ondersteund door het NBE; Beasley deed op zijn beurt met traditionele Napolitaanse liederen en een smartelijke liefdesbrief op klanken van Monteverdi een gulden duit in het zakje.

Traditiegetrouw waren er ook dit jaar weer de Villa Achterwerk-composities. De oproep aan scholieren stukken te componeren met hun visie op de wereld anno 2000 leverde vier winnaars van diverse pluimage op. Jos Martens (14) leverde een instrumentale compositie waarin van een wrang verleden naar een relatief consonante toekomst werd toegewerkt. Lieke Pullen (8 jaar) wenste iedereen gratis ijs toe en de afschaffing van school. Channa Malkin (10) vertolkte haar Top of de sky, een optimistisch gestemde lied dat in harmonische ontwikkeling niet voor een professionele popsong onderdoet.

In een flitsende rap-tekst waarschuwde Pieter-Henk van Wijk (14) ten slotte voor de ophanden zijnde tweedeling in de maatschappij tussen informatie-armen en -rijken. Zijn tekst werd van stuwende muziek voorzien door Erik Jan Grob, een van de laureaten uit de vorige edities die dit jaar gevraagd werd hun jongere collega's bij te staan.

Zo ook stak oud-winnaar Wilbert Bulsink de roerende tekst van Rhea Khoeblal (11) in een stemmig jasje. Gezeten in haar rolstoel, sprak Rhea de wens uit dat ze in de toekomst niet meer zo afhankelijk zal zijn van anderen en dat er nu toch eindelijk tegen alle ziekten eens een geneesmiddel wordt gevonden. Wat zou het heerlijk zijn als juist haar wensen in de nabije toekomst realiteit worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden