Nieuwe technieken brengen kijkgedrag in beeld

UTRECHT (ANP) - Tv-makers kunnen verzinnen wat ze willen, maar als het publiek programma's of zelfs hele zenders links laat liggen dan is hun werk geen lang leven beschoren. Kijkcijfers spelen daarbij een dominante rol, en die worden in kaart gebracht door de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Directeur Bas de Vos van die organisatie moet zich in steeds meer bochten wringen om het precieze kijkgedrag van Nederlanders door onderzoeksbureau Intomart GfK in beeld te laten brengen.

Consumenten hebben de afgelopen periode steeds meer apparatuur in huis gehaald. Ze kijken naar dvd's, kunnen met een harddisk-recorder veel gemakkelijker shows opnemen en kunnen een toenemend aantal (digitale) zenders volgen. Via internet vragen ze eerder uitgezonden programma's op en buitenshuis kunnen ze met hun mobiele telefoon programma's kijken. Om dat nieuwe kijkgedrag te registreren, heeft SKO een aantal maatregelen genomen.

Nieuwe media

Door nieuwe tv's, digitale zenders en kabelaars die andere frequenties hanteren voor dezelfde zenders wordt SKO gedwongen tot nieuwe technieken. De organisatie is begonnen met een proef om op basis van het geluidssignaal te peilen welk tv-station aanstaat in een kamer. Het geluid is namelijk altijd hetzelfde, via welke techniek het programma ook wordt bekeken. Ook 'uitgesteld kijken', met diverse recorders, kan op deze manier goed door onderzoekers in kaart worden gebracht, schetst De Vos.

Ook is de stichting met ingang van dit jaar begonnen met een nieuwe wijze van interpreteren van data, die uitgaat van een exactere opbouw van de bevolking. Deze zogenoemde 'gouden standaard' gaat uit van onder meer een lager aantal jonge vrouwen en lager opgeleide oudere kijkers dan voorheen en meer hoger opgeleide ouderen en jongeren tussen de 13-19 jaar. Volgens De Vos vormt het 2700 leden tellende kijkerspanel nu een betere afspiegeling van de bevolking.

Minder kijktijd

Gevolg is wel dat in de nieuwe metingen de totale kijktijd iets is afgenomen, omdat bepaalde kijkers meer tv kijken en deze groep in het onderzoek iets kleiner is geworden. Programma's als Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) hebben er ook last van, omdat die vaak door oudere kijkers worden bekeken. Over de nieuwe werkwijze van SKO deed producent Paul Römer van Endemol, die GTST maakt, daarom onlangs zijn beklag. Het kijkcijfer van die RTL4-soap kwam lager uit door de invoering van de gouden standaard.

Dat in 2007 de totale kijktijd lager zal uitkomen dan vorig jaar, lijkt hem een feit. Dat komt door de invoering van de gouden standaard, doordat er deze zomer geen groot voetbaltoernooi op de buis is, maar ook door het weer. De winter was slapjes en een deel van het voorjaar was het weer prima, waardoor meer mensen activiteiten ontplooien buiten de deur. Maar buitenshuis kunnen sommige mensen via hun mobiel altijd nog tv kijken. SKO experimenteert nu samen met Intomart GfK met een apparaatje dat dit kijkgedrag vastlegt.

Apparatuur

Het kijken naar programma's via randapparatuur (dvd-spelers, harddisk-recorders etc.) blijft achter bij de verwachtingen. Van de Nederlanders met een harddisk-recorder kijkt nog steeds 90 procent het liefst naar programma's die op dat moment worden uitgezonden door zenders. Het later terugkijken via websites als Uitzending Gemist is wel zeer populair. Om dat te communiceren wil SKO in het najaar komen met een lijst van programma's die het meest zijn 'gestreamd'. Volgens De Vos was het BNN-programma De Lama's in 2006 de aanvoerder van deze lijst die nu nog niet openbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden