Nieuwe site koppelt vragenstellers en kenners

AMSTERDAM (ANP) - Zijn er echt 57 variaties Heinz Ketchup? Hoe is de ziekte Aids ontstaan? Hoe kun je het beste in je eentje een dekbed in een dekbedovertrek stoppen? Gebruikers kunnen de meest uiteenlopende vragen aan medegebruikers stellen via de nieuwe site GoeieVraag.nl. Internetbedrijf Ilse media lanceert de website, die te vergelijken is met het Amerikaanse Yahoo Answers, woensdag officieel.

,,De site is bedoeld voor mensen met vragen, waarvan ze het antwoord niet meteen kunnen vinden via Google of Wikipedia'', zegt een woordvoerster. Bezoekers kunnen aangeven op welke gebieden zij expert zijn. Eén keer per dag krijgen ze een mailing waarop de voor hen relevante vragen staan.

,,Naarmate er meer gebruikers op de site komen, wordt de kwaliteit van de antwoorden als het goed is steeds beter'', zegt een woordvoerster van Ilse. Maar het is niet iedereen te doen om een kant-en-klaar antwoord. ,,We krijgen ook heel veel filosofische vragen binnen'', zegt één van de ontwikkelaars. Een groep van circa driehonderd gebruikers probeert de site al uit.

Top 5

Door vragen te beantwoorden, kunnen punten worden verdiend. Ook kan de vragensteller iemand belonen die het beste antwoord heeft gegeven. Met de stijging van het aantal punten, stijgt ook de status van de gebruiker. ,,Elke week wordt een top 5 opgesteld'', aldus de Ilse-woordvoerster.

Ilse media richt zich met de site alleen op de Nederlandse en Belgische markt, in tegenstelling tot het Amerikaanse Yahoo. ,,Alles is in de Nederlandse taal. Bovendien hebben vragen en antwoorden betrekking op de Nederlandse markt. Als iemand bijvoorbeeld de vraag stelt: wie was twee jaar geleden de winnaar van Idols?', dan gaat het om de Nederlandse winnaar.''

De site is opgezet als een open platform. Ook ontwikkelaars van andere sites, kunnen gebruikmaken van de database' met vragen en antwoorden van Goeievraag.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden