BladNieuwe Revu

Nieuwe Revu is de tijdschriftvariant van V&D geworden

null Beeld

Nadat vorige week was bekend geworden dat het rommelt bij Nieuwe Revu, zoals zo vaak, gooide hoofdredacteur Jonathan Ursem zijn ongenoegen over de uitgever pontificaal op Twitter: ‘BREEK: als het aan Pijper Media ligt, stopt @NieuweRevu als zelfstandig, onafhankelijk tijdschrift en wordt het een wekelijkse bijlage van Panorama. 67 jaar tijdschrifthistorie wordt in één keer van de Martinitoren geflikkerd!’

Pijper Media uit Groningen was ook voornemens Ursem de laan uit te sturen. Woensdag was hij de bedrijfsleiding een stap voor. Hij stapte zelf op. Danny Koks, de enige redacteur, is zijn tijdelijke vervanger.

Dat past in een traditie. Sinds de oplage begon te dalen, is Nieuwe Revu een hoofdredacteurenkerkhof. Wat je Ursem moet nageven is dat hij geen poging deed zijn eigen hachje te redden. Een dag na de onheilstijding twitterde hij: ‘Zo, eens kijken of mijn pasje het nog doet.’

Dat was het geval. Intussen zette hij nummer 24 in elkaar. In een commentaar lichtte hij de aanstaande veranderingen toe en sprak hij de hoop uit dat de heren Pijper ‘beseffen dat zij niet groter zijn dan Nieuwe Revu, net als ik dat niet ben’.

Nieuwe Revu is de tijdschriftvariant van V&D geworden. Het (mogelijke) einde wordt betreurd, zo bleek vorige week, maar niet veel mensen nemen nog de moeite het tijdschrift te lezen. Wie dat wel doet, wordt verrast. Zoals Nieuwe Revu is er in de kiosk geen tweede – wat niet wil zeggen dat het blad onmisbaar is, zoals in de hoogtijdagen.

De toon is onveranderd. Nieuwe Revu provoceert graag, is brutaal, probeert grappig te zijn en richt zich nadrukkelijk op de man. De zelfverklaarde rebel Stella Bergsma staat deze week met een grote foto op de cover. Bergsma schreef Nouveau Fuck, een ‘literair zelfhulpboek voor feministen (m/v)’ en wil graag bekender worden dan ze nu is.

In Nieuwe Revu is iedereen welkom. Soms doet de sfeer aan Twitter denken. De ene columnist, Bart Nijman, beukt in op burgemeester Halsema en de antiracismebeweging, de andere, Leon Verdonschot, sloopt de bekende racist Henk Bres uit Den Haag.

Tussen beide heren in geeft Marith Iedema sekstips (de eindredacteur bedacht de zin: ‘Deze keer: hoe wind je een vrouw om maar vooral op je vinger?’) en neemt Herman Brusselmans een overschat persoon uit de wereldgeschiedenis te grazen.

Dat is deze week Wilfred Genee. In eerdere afleveringen schreef Brusselmans onder meer over Nelson Mandela en Adolf Hitler, wat behoorlijk geestig was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden