Nieuwe Rafaël in Gubbio ontdekt

Bij een routineschoonmaak van de kunstcollectie in de kerk Santa Maria dei Servi in het Italiaanse stadje Gubbio is een schilderij van Rafaël ontdekt....

De banier is waarschijnlijk de vroegste Rafaëlschildering die tot nu toe bekend is. Volgens kunstconservator Giordana Benazzi in de Corriere della Sera is het doek in 1499 geschilderd - toen was Rafaël zestien jaar. Restauratoren ontdekten op verschillende plekken in de mantelzoom van de knielende Sint Ubaldo (patroonheilige van Gubbio) de met goudverf geschilderde initialen RV (Raphael Urbinus).

'Erg overtuigend', zegt professor kunstgeschiedenis Christoph Frommel van de universiteit La Sapienza in Rome. Frommel, die als autoriteit op het gebied van Rafaëlonderzoek bekend staat, vindt de stijl en kleur van het schilderij indrukwekkend. Jezus is close up afgebeeld op het grote doek (200 x 160 cm) met de heiligen knielend naast zich. De kleuren rood, blauw, geel en groen zijn opvallend fel in het schilderij.

Hij moet het werk natuurlijk wel eerst zien voor hij zich verder uitspreekt over de authenticiteit, verzekert Frommel. 'Alleen op materiaalgebruik kan een schilderij nooit helemaal zeker worden toegeschreven, want kunstenaars in één plaats gebruikten meestal dezelfde middelen. Het gaat uiteindelijk om de stijl.'

En de handtekening natuurlijk. Die is bijzonder, vindt Frommel. 'Rafaël tekende gewoonlijk met zijn volledige naam. En hij heeft in maar één ander geval zijn handtekening op de zoom van een mantel geschilderd, namelijk in de School van Athene in de Stanza della Segnatura in het Vaticaan.' Dat was ruim tien jaar na de banier.

Binnenkort wordt de nieuwe Rafaël tentoongesteld in het Diocesaanse Museum in Gubbio. In tegenstelling tot eerdere berichten heeft de Londense National Gallery geen plannen om de banier aan de zojuist geopende Rafaëltentoonstelling toe te voegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden