Nieuwe Piet doet het best goed bij de doelgroep

Kinderprogramma's presenteerden deze week alternatieven voor Zwarte Piet. Hoe zien ze eruit en hoe doen ze het?

Hanna Bervoets
Fragment uit Sint & Co. Beeld RTL
Fragment uit Sint & Co.Beeld RTL

Dit stukje gaat niet over Zwarte Piet. Het gaat over Piet, een hulpje van Sinterklaas. Piet is te herkennen aan een grote baret en felgekleurde pofbroek, soms is het een hij, soms een zij. Piet heeft een aantal dingen niet. Hij heeft geen synthetisch kroeshaar. Geen dikke, rode lippen. Geen grote gouden oorbellen. En heeft Piet schmink in het gezicht, dan alleen wat donkere vegen.

Piet is relatief nieuw in Nederland. Toch was hij (en met 'hij' bedoel ik ook zij) de afgelopen week elke werkdag op televisie.

In Sint & Co (RTL8) heet Piet 'Slim', 'Pret', 'Super' of 'Pietza'. Sommige pieten zagen we eerder in SpangaS, maar daar droegen ze andere kleding. Nu hebben ze een fluwelen jasje aan, een paarse pruik of gouden koksmuts op. Op hun wangen zitten wat bruine vlekken. Op hun rug is een gouden 'P' genaaid. De pieten horen samen naar school te gaan, maar Pret en Slim raakten begin deze week verdwaald. Sinds gisteren zijn ze weer terecht, nu worden ze van worteldiefstal beticht. 'Ga maar vlug terug naar Spanje', roept een boze boer: 'dan kan ik weer genieten van mijn rust!'

Sint & Co werd elke dag door een paar duizend kinderen bekeken. Dat is niet veel, al waren er uitschieters in de kijkcijfers wanneer het regende.

Tekst gaat verder onder de video.

Een stuk populairder is Op weg naar pakjesavond (Nickelodeon). De pieten in Op weg naar pakjesavond dragen geen pruik en hebben ook geen vegen in het gezicht. Planpiet heeft een zwarte huid, Lil' Piet heeft een witte huid, Techpiet heeft stijl zwart haar, allemaal dragen ze grote baretten. In het Pakjeshuis bakken ze pepernoten en ontwikkelen ze gadgets voor extra evenwicht. Dit jaar wordt hun feest bedreigd door een boze witte vrouw. 'Dat akelige Sinterklaasfeest!', roept Madame van Zwanenburg tot Zottegem steeds weer. Ze stuurt haar neef Jozias naar het Pakjeshuis; een Neppiet om de boel te saboteren.

'Ik kom voor Bakpiet', zegt Jozias daar: 'Ik kom hem helpen.'

'Maar Bakpiet is een zij', antwoordt Bakpiet herself.

Ook vorig jaar was Op weg naar pakjesavond op televisie. Ook toen droegen de Pieten geen zwarte schmink. Afgelopen oktober werd het programma bekroond tijdens het Cinekid Festival. Een publieksjury van kinderen tussen de vier en zes verkoos Op weg naar pakjesavond tot beste kinderprogramma van het jaar.

Toch is Piet nog nauwelijks te vinden op taartjes, snoepgoed of pakpapier. Ik zie hem ook zelden langs het kozijn van een winkeletalage klimmen. Dat verkoopt niet, zeggen winkeliers: klanten accepteren Piet niet wanneer hij niet zwart is. Afgaande op het bescheiden succes van Op weg naar pakjesavond zou je voorzichtig kunnen concluderen dat Piet het echter best goed doet. Althans: bij de doelgroep.

Wat is goede tv en wat is het ergste dat er wordt gemaakt? Beluister de podcast van onze vijf tv-recensenten hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden