Nieuwe Mio-navigator veel beter dan de oude

De eerste kennismaking met de Mio Moov Spirit Flat doet het ergste vrezen: bovenop het draagbare navigatiesysteem zit een schuiftoets waarmee het apparaat aan- en uitgezet kan worden en kan worden gereset....

Bard van de Weijer

Bij deze Mio staat zelfs op het zegel waarmee je de verpakking verbreekt, dat met de schuiftoets het apparaat opnieuw kan worden opgestart. Dat voedt toch de angst dat het om de haverklap zal vastlopen.

Er is meer reden voor scepsis. Aan de vorige Mio die we testten, deugde ongeveer net zo veel als aan de premier van Italië. Dat ervaringen uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst, bewijst Mio, want de Moov Spirit is een prima navigatiesysteem.

Vooral de interface valt in positieve zin op. De iconen zijn groot en duidelijk en er kan op iPhone-achtige wijze worden gescrold. Handig is ook het tiptoetsje op de voorzijde, waarmee direct naar het hoofdmenu kan worden teruggekeerd.

Dan de kaarten. Die zijn volgens Mio helemaal opnieuw ontworpen. En verdomd, ze zijn bijzonder overzichtelijk. Mooi is dat de gebruiker met zijn vinger de kaart kan verschuiven, bijvoorbeeld voor een kijkje in de nabije omgeving. Ook in- en uitzoomen gaat met één vingerbeweging.

Verder wordt bij elke afslag aangegeven op welke strook de bestuurder dient te voorsorteren, opnieuw een grote verbetering ten opzichte van eerdere versies, die vaak onbegrijpelijke pijlen toonden. In grote steden worden belangrijke gebouwen getoond zoals ze er ‘echt’ uitzien. Volgens Mio helpt het tonen van gebouwen vooral de wandelaar, want het apparaat kent een ‘wandelmodus’, die overigens niet is uitgeprobeerd.

Ook goed is dat het apparaat niet te groot is uitgevoerd. Grote schermen lijken prettig, maar maken het systeem zwaar, waardoor het onderweg gaat trillen. Bovendien belemmert een te groot scherm het zicht naar voren.

Valt er dan niets te mopperen? Eigenlijk niet. Behalve misschien dat de digitale dame woorden soms curieus uitspreekt. Maar daaraan lijden meer synthetische navigatiestemmen.

De Spirit is ook verkrijgbaar in een wat luxere versie, die een ingebouwde digitale tv-tuner heeft, inclusief interne antenne. Ook die werkt prima.

Dan nog die resetknop, was die tijdens de test ooit nodig? Bij het tv-kijken liep het apparaat één keer vast, tijdens een uitzending met Paul de Leeuw. De reset verliep vlekkeloos.

Mio heeft zich gerevancheerd voor de C728, dat met stip bovenaan staat op onze lijst van Verschrikkelijke Producten. Met een prijs van rond de 300 euro concurreert de Moov Spirit Flat met de TomTom GO 740 Live. Beide apparaten zijn ongeveer even goed, al heeft de TomTom spraakbediening, wat erg handig is. Welke wint, is een kwestie van smaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden