Nieuwe Millennium: 'in de geest van' of 'geldzucht'?

Mark Moorman
Het nieuwe Millenniumboek geschreven door David Lagercrantz. Beeld .
Het nieuwe Millenniumboek geschreven door David Lagercrantz.Beeld .

Wat ons niet zal doden heet het boek dat vanaf donderdag in enorme stapels in uw boekhandel ligt. David Lagercrantz is de naam van de auteur. De oplage van 70 duizend exemplaren - tegelijk met vertalingen in 26 landen; 17 landen zullen volgen - zit hem niet in de reputatie van Lagercrantz, de auteur van de voetbalbiografie Ik, Zlatan.

Reden is de ondertitel van de thriller: Millennium 4, het vervolg op de razend populaire Millennium-trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson, met wederom de getormenteerde hacker Lisbeth Salander en de briljante onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist. 'In de geest van', zeggen de erven en de Zweedse uitgever; 'geldzucht', zegt de weduwe en 'grafschennis', zeggen sommige Zweedse critici.

Het vervolg op de Millennium-trilogie, waarvan het afgelopen decennium meer dan 80 miljoen exemplaren zijn verkocht (2,7 miljoen in het Nederlands), komt ruim tien jaar na het overlijden van journalist en schrijver Larsson, die in 2004 op 50-jarige leeftijd bezweek aan een hartaanval. Hij had de trilogie in de avonduren geschreven, als afwisseling van zijn werk als onderzoeksjournalist in de gevaarlijke wereld van rechts-extreme groeperingen.

De covers van de Millennium trilogie van Stieg Larsson. Beeld x
De covers van de Millennium trilogie van Stieg Larsson.Beeld x

Geen administratieve sporen

De eerste roman, Mannen die vrouwen haten (in het engels The Girl with the Dragon Tattoo) verscheen na zijn dood in 2005.

Dat Millennium 4 een commercieel solide idee zal zijn in een wereld waar iconische merken (zie Star Wars, Jurassic Park) nooit verloren gaan, valt niet overal even goed, vooral niet bij Eva Gabrielsson, de weduwe van Larsson. Het stel zou nooit in het huwelijk zijn getreden om geen administratieve sporen na te laten. Misschien niet onverstandig gezien de doodsbedreigingen die Larsson geregeld ontving, maar hierdoor heeft ze de Millennium-miljoenen gemist.

De vader en de broer van Larsson, met wie hij weinig contact zou hebben gehad, kregen de nalatenschap toegewezen en zetten nu het 'Millennium-merk' voort.

Voor Gabrielsson draait dit vierde deel om het grote geld, precies de perverse wereld die in de Millennium-boeken wordt gefileerd, liet ze in interviews weten. Ze claimt nog altijd diverse manuscripten in het bezit te hebben, waaronder 200 pagina's van een door Larsson zelf opgezet vierde deel.

Stieg Larsson. Beeld ANP
Stieg Larsson.Beeld ANP

Strikte geheimhouding

Schrijver David Lagercrantz heeft al laten weten dat hij onder strikte geheimhouding werkte op een computer die was losgekoppeld van het internet. Het manuscript werd nooit als bestand verstuurd, maar als papieren document met koeriers om uitlekken via hackers te voorkomen; ironisch genoeg bij een romanserie die in zijn oorspronkelijke vorm een monument voor anarchistische hackers oprichtte.

In strategisch zorgvuldig uitgelekte informatie wordt in de nieuwe roman een confrontatie tussen meesterhacker Salander en de beruchte Amerikaanse inlichtingendienst NSA beloofd.

Stieg Larsson had het kunnen bedenken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden