Nieuwe lindebomen zorgen voor een 'natuurlijk landschap', mits er geen nieuwe menselijke grillen komen

Aflevering 134: productiebos veranderen in een 'natuurlijk landschap' blijkt een heel karwei.

Caspar Janssen
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Rijden, stoppen, lopen, met Evert Thomas, boswachter bij Staatsbosbeheer, in boswachterij Schoonloo en verder, langs de Elperstroom. Thomas laat me een landschap in transitie zien, Staatsbosbeheer vormt hier een productiebos om tot 'nieuwe wildernis', een 'natuurlijk boslandschap'.

Dat is nog een heel karwei. En in het licht van de eeuwigheid is het natuurlijk ook weer gewoon een fase, gestuurd door grillen van de mens. Dat beseft Thomas ook. Iemand liet hem onlangs fossielen zien van walnoten, nog van voor de ijstijden, toen stonden hier dus blijkbaar notenbomen. Pas na de ijstijden werd dit woeste grond, een plateau met keileem, waar het water vaak niet weg kon, een ontoegankelijk landschap met veenmoerassen, heide en stuifzanden.

Lindebomen Beeld
LindebomenBeeld

Natuurwaarde

De Drentse bossen dateren pas van de eerste helft van de vorige eeuw. Toen begon Staatsbosbeheer bomen te planten, rechttoe, rechtaan, voor de houtproductie, maar blijkbaar aantrekkelijk genoeg voor fietsers en wandelaars. Pas sinds een paar decennia is er ook oog voor 'natuurwaarde'. En dat verklaart de transitie waarin we nu zijn beland. Alleen hier, in het hart van Drenthe, en in het Drents-Friese Wold wordt nu gestreefd naar 'natuurlijk bos'.

We passeren delen van het bos die onder water staan, waar exotische naaldbomen zijn gekapt en nog wat dode bomen overeind staan. En plekken waar sloten zijn gedempt, om het water in het gebied te houden. 'Eigenlijk verzuipen we delen van het bos', zegt Thomas. Ook de vakkenstructuur verdwijnt, her en der ontstaat weer heide, met vennetjes, het water is hier schoon en kalkrijk, het is een kansrijk gebied voor bijzondere flora en fauna.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederlanden brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Biodiversiteit

Dan een veld met jonge boompjes. 'Hier hebben we achtduizend linden aangeplant', zegt Thomas. 'Wij denken dat hier vroeger linden stonden. De linde is zo'n prachtige boom. Hij geeft honing aan insecten, er komen holten in, er kunnen veel vogels in broeden, het blad vormt een mooie humuslaag. Goed voor de biodiversiteit dus.'

Thomas is blij met het project. 'Het wordt hier prachtig en afwisselend.' Ik snap het en ik zie het. En nu maar hopen dat er voorlopig geen nieuwe menselijke grillen komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden