Nieuwe Kerk haalt werk Jeff Koons naar Amsterdam voor tentoonstellingsserie 'Meesterwerk'

Een van de Gazing Ball Paintings die de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons sinds 2014 maakt komt naar Nederland. Het werk wordt het Meesterwerk 2018 in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Jeff Koons voor het werk Gazing Ball. Beeld epa

Hij wordt wel eens de 'Koning van de kitsch' genoemd, de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Toch kunnen ook de meest conservatieve kunstliefhebbers er niet omheen dat Koons met zijn metershoge ballonhonden en beelden uit drankadvertenties al jarenlang zeer populaire en commercieel succesvolle kunst maakt. Dat zijn werk vaak bestaande schilderijen en beelden herinterpreteert en daarmee soms de dunne grens met plagiaat lijkt te overschrijden, lijkt Koons maar weinig te deren.

Hergebruik

Neem zijn Gazing Ball-schilderijen, die Koons sinds 2014 maakt. Van de Venus en Mars van Titiaan tot de Mona Lisa van Da Vinci en van het zelfportret met hoed van Rembrandt tot De opening van het vijfde zegel van El Greco. Koons hergebruikte enkele van de beroemdste beelden uit de kunstgeschiedenis. Hij liet de werken met de hand naschilderen en voegde er op een aluminium plaat aan de voorkant van het schilderij een kobaltblauwe spiegelende glazen bol aan toe. In de blauwe bol kunnen kijkers zichzelf en hun omgeving eindeloos spiegelen.

Volgens Koons worden de kijkers daardoor letterlijk in het kunstwerk opgenomen. De omgeving, het hier en nu wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid. Zo geeft de Gazing Ball, aldus Koons, het oude bekende schilderij oneindig veel nieuwe dimensies.

Een van Koons Gazing Ball-schilderijen komt binnenkort naar Amsterdam. Het betreft de opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500-01) van de Italiaanse meester Perugino. De uit Umbrië afkomstige Perugino had een grote groep bekende navolgers, onder wie de beroemde renaissanceschilder Rafaël.

Het werk dat naar de Nieuwe Kerk komt. Beeld Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014 Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm

Meesterwerk

Het kunstwerk, Gazing Ball Perugino Madonna en kind met vier heiligen wordt het Meesterwerk 2018 in De Nieuwe Kerk Amsterdam en is te zien van 17 februari tot en met 8 april 2018. In de serie Meesterwerk zijn kunstwerken te zien die zo bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend: te kwetsbaar of de publiekslieveling van een museum. Steevast zijn dit werken met een - soms onverwachte - religieuze of spirituele lading, die volgens de organisatie van Meesterwerk een tentoonstelling in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk in Amsterdam rechtvaardigen.

Eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan's Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016) en Pentecostés van El Greco (2017).

De installatie Fire Woman van videokunstenaar Bill Viola in De Nieuwe Kerk Beeld anp

'Mijn werk is voor de massa'

Noem de handtassen die kunstenaar Jeff Koons (62) voor Louis Vuitton ontwierp gerust de nieuwe kleren van de keizer. 'Ik heb niets tegen mensen die neerkijken op mijn werk.' Lees hier het interview met de Amerikaanse kunstenaar. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden