Nieuwe hoofdredacteur Paul Jansen moet Telegraaf uit dal trekken

Paul Jansen (47) is de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf en begint per 1 september aan zijn nieuwe baan. Jansen is op dit moment als politiek commentator werkzaam bij de krant. Hij volgt Sjuul Paradijs op, die in mei opstapte na een conflict tussen de redactie en directie van De Telegraaf.

Paul Jansen.Beeld Paul Levitton / Hollandse Hoogte

Jansen werkt sinds 1996 bij De Telegraaf. Hij begon op de buitenlandredactie en was vier jaar lang correspondent in Indonesië. In 2006 kwam hij op de politieke redactie terecht, waar hij in 2008 commentator werd. Ook was hij kort op televisie te zien: Jansen was in het seizoen 2013-2014 presentator van het programma WNL op Zondag.

'Jansen is een scherp analyticus die de vinger feilloos op de zere plek legt en hij krijgt de taak om De Telegraaf een nieuw tijdperk in te leiden', schrijft de krant bij het aankondigen van de benoeming van Jansen. Er moet onder andere een nieuw redactiesysteem komen waardoor nieuws sneller gepubliceerd kan worden. 'Daarbij staat kwaliteit voorop: elke zin moet kloppen, is het adagium van Jansen.'

De directie en hoofdredactie kozen unaniem voor de 47-jarige Jansen, aldus de krant.

Analyticus met rechts hart is niet bang voor ruzie

Hij wordt geroemd om zijn contacten en zijn vermogen de landelijke politiek te duiden. Maar is Paul Jansen wel een hoofdredacteur? Lees hier het uitgebreide profiel van Paul Jansen. (+)

Machtsstrijd

Jansen is de opvolger van Sjuul Paradijs, die in mei moest vertrekken nadat hij het slachtoffer was geworden van de interne machtsstrijd bij TMG. Toen plannen van de directie uitlekten om De Telegraaf op te knippen in submerken, zoals Vrouw, Privé en Telesport, kwamen de redactie en de drukkers in opstand. De onafhankelijkheid van de krant zou in het geding zijn.

De directie schakelde vervolgens een advocatenkantoor in om het redactiestatuut te bekijken en de macht van de redactie in te perken. Sindsdien nam ook de redactieraad een advocaat in de arm en liepen de spanningen hoog op. Het vertrek van Paradijs verbijsterde de redactie, die als één man achter hem ging staan.

Jansen zal naar alle waarschijnlijkheid moeten doen wat Paradijs heeft nagelaten: de oplagedaling stoppen, laveren tussen redactie en directie en een aantal impopulaire maatregelen nemen. Er zullen enkele tientallen ontslagen vallen op de redactie en het aantal drukpersen wordt teruggebracht van tien naar vier, waarbij 168 van de 250 banen verloren gaan.

Paul Jansen.Beeld anp

Opnieuw verlies voor TMG

De nieuwe hoofdredacteur moet het noodlijdende moederbedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) gaan helpen om weer winstgevend te worden. Het bedrijf kwam ook afgelopen kwartaal niet uit de rode cijfers, zo maakte het vandaag bekend. TMG boekte een een nettoverlies van 2 miljoen euro en verwacht ook de rest van het jaar in de rode cijfers te eindigen. Het bedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal met 10 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Het bedrijf werkt aan een forse reorganisatie, maar die kan de dalende inkomsten uit advertenties en de afnemende verkoop van kranten nog niet compenseren. TMG voegt internetactiviteiten die niet samenhangen met een van de hoofdtitels van het bedrijf, zoals De Telegraaf, Metro en Telesport, bij elkaar in één divisie. Hierbij gaat het om activiteiten als Geenstijl, huizensite Jaap en Relatieplanet.nl. Die datingsite stond in de etalage, maar wordt toch niet verkocht.

TMG was tot voor kort het grootste mediabedrijf van Nederland. Inmiddels is het ruim gepasseerd door De Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant, die het regionale krantenbedrijf Wegener overnam. Ook SBS-eigenaar Sanoma is groter. Door de neergang is het al jarenlang onrustig bij TMG, maar sinds het aantreden van de nieuwe topman afgelopen zomer zijn de spanningen verder opgelopen. Van der Snoek zette diverse directeuren op straat en verving ze door mensen van NDC, de kwakkelende noordelijke uitgever waar hij zelf vandaan komt.

De man die bij TMG aan de touwtjes trekt

Grootaandeelhouder Frank Botman trekt aan de touwtjes bij De Telegraaf, denken experts. Lees hier het profiel van deze machtig investeerder, voor wie De Telegraaf een simpele rekensom is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden