Nieuwe getuige tegen Demmink in rechtszaak tegen AD

De rechtszaak die oud-topambtenaar Joris Demmink heeft aangespannen tegen het Algemeen Dagblad is vandaag van start gegaan. Demmink eist rectificatie van twee artikelen waarin de krant eind 2012 schreef dat hij contact met jongenspooiers had gehad. De anonieme bron waarop het AD zijn verhaal gedeeltelijk baseerde, was vandaag net als Demmink zelf aanwezig in de rechtszaal.

Advocaat van Joris Demmink Harro Knijff voorafgaand aan een eerdere zitting, over de Amerikaanse documentaire Dutch Injustice, waarin Demmink wordt beschuldigd van seksuele handelingen bij een 14-jarige jongen.Beeld anp

Vooraf was het nog onduidelijk of de voormalige topambtenaar hij bij de zitting zou zijn. Uiteindelijk nam Demmink in de wachtruimte plaats achter een speciaal privacyscherm (volgens een woordvoerder niet voor hem geplaatst) maar zat hij wel open en bloot in de rechtzaal. Hij wilde tijdens de zitting niet gefotografeerd worden.

Op de vraag wat hij van de rechtszaak vindt, antwoordde hij: 'Het zijn verplichte figuren die geschaatst moeten worden.' Tijdens de zitting vertelde hij het gevoel te hebben dat hier 'parallelle werelden' zijn en veegt hij alle beschuldigingen van tafel.

De anonieme bron van het AD blijkt de veroordeelde drugshandelaar John Sloof te zijn. Hij zou Demmink begin jaren 80, toen hij zelf tiener was, met een jongenspooier hebben gezien.

Onzorgvuldig gehandeld

Harro Knijff, de advocaat van Demmink: 'Het AD heeft met de publicatie, twee weken voor de pensionering van Demmink, willen scoren. Een van hen, John Sloof, verklaart over iets wat hij gezien zou hebben begin jaren tachtig, hij was toen 14, 15, misschien 16 of 17 jaar.' Bovendien zijn de bronnen 'van criminele huize', aldus de advocaat.

Volgens Knijff heeft het AD onzorgvuldig gehandeld en een 'onvoldragen stuk' gepubliceerd.

Het AD zegt juist dat het gepubliceerd heeft wat gepubliceerd moest worden. 'Demmink is nu verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, dat is deels toe te schrijven aan het AD.' Volgens de AD-advocaat heeft de krant opgeschreven wat getuigen zeiden. 'Het AD heeft afstand gehouden, ruimte gegeven aan de lezer voor een eigen conclusie van de lezer.'

De zaak-Demmink

Op dit moment doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar Demmink. Twee Turkse mannen hebben in 2008 en 2010 aangifte tegen Demmink gedaan, omdat ze midden jaren negentig als minderjarige jongens in Turkije door hem zouden zijn misbruikt.

Het OM besloot in eerste instantie Demmink niet te vervolgen, maar eind 2013 dwongen de jongens via een artikel 12-procedure alsnog vervolging af. Sindsdien is Demmink officieel verdachte.

Ook andere beschuldigingen, zoals klachten van chauffeurs over Demmink, worden nu onderzocht. Een chauffeur van Demmink zou getuige zijn geweest van seksuele handelingen op de achterbank met een jongen die onderweg was opgepikt.

Nieuwe getuige

Het NRC Handelsblad meldde gisteren dat een nieuwe getuige een belastende verklaring over pedoseksuele activiteiten van Demmink heeft afgelegd. Het zou gaan om een Nederlandse zakenman die Demmink in 1995 in Praag in een 'besloten club' ontucht zag plegen met twee jongens van naar schatting 15 en 16 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden