Nieuwe gedragsregels NPO: wie zijn verhaal doet in een documentaire mag daarvoor niet meer worden betaald

Publieke omroepen mogen mensen die meewerken aan documentaires en journalistieke programma's niet langer betalen voor hun verhaal. Dat staat in nieuwe gedragsregels die per 1 januari worden ingevoerd. Een onkostenvergoeding is wel toegestaan, maar alleen op basis van bonnetjes waaruit 'ondubbelzinnig' blijkt welke kosten zijn gemaakt. Dat heeft het bestuursorgaan Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekendgemaakt.

Menno van Dongen
Henk Kuipers tijdens een persconferentie Beeld anp
Henk Kuipers tijdens een persconferentieBeeld anp

Vrijdag bleek dat Powned No Surrender-baas Henk Kuipers heeft betaald voor zijn medewerking aan de documentaireserie Captain Henk. Kuipers zit al ruim een week vast, onder meer op verdenking van afpersing. De directeur van Powned, een publieke omroep, ontkende aanvankelijk dat zijn omroep Kuipers geld gaf. Toen uitlekte dat dit toch is gebeurd, noemde hij het een 'onkostenvergoeding'. Vragen over de hoogte van het bedrag weigert Powned te beantwoorden. Volgens De Telegraaf is 1.000 euro per aflevering betaald, voor een 12-delige internetserie. Talloze Tweede Kamerleden hebben om opheldering gevraagd.

Deze week heeft de NPO Powned verzocht kassabonnen te laten zien waaruit blijkt dat concrete onkosten zijn vergoed aan Kuipers. Als die bonnetjes er niet zijn, heeft het er alle schijn van dat de publieke omroep hem een honorarium gaf voor zijn medewerking aan Captain Henk. Tot hierover duidelijkheid is, wil de NPO niets kwijt over eventuele sancties.

Volgens een NPO-woordvoerder werd al langer gewerkt aan nieuwe gedragsregels voor omroepen maar hebben de gebeurtenissen van de afgelopen week daar wel invloed op gehad. 'Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo was.'

De NPO pleitte donderdag ook voor meer duidelijkheid over betalingen aan talkshowgasten. Individuele omroepen krijgen de opdracht te bedenken en vast te leggen 'wanneer en hoe' zij gasten en deskundigen een vergoeding geven. Het is de bedoeling dat deze richtlijnen openbaar worden en dat omroepen hierover verantwoording afleggen in hun jaarverslag. Zolang betalingen passen binnen de nieuwe gedragsregels, blijft het mogelijk dat gasten als Peter R. de Vries geld krijgen voor hun optreden in een talkshow. De NPO heeft geen maximumbedrag vastgesteld en het wordt niet verplicht per gast of per show bekend te maken hoeveel wordt betaald.

Begin deze maand pleitte de VVD tevergeefs voor meer transparantie over uitgaven van omroepen. Kosten worden niet uitgesplitst per programma omdat een Kamermeerderheid vindt dat politici zich niet gedetailleerd met programmering moeten bemoeien. Daardoor zou de onafhankelijkheid van de NPO in het geding komen.

Zolang betalingen passen binnen de nieuwe gedragsregels, blijft het mogelijk dat gasten als Peter R. de Vries geld krijgen voor hun optreden in een talkshow. Beeld anp
Zolang betalingen passen binnen de nieuwe gedragsregels, blijft het mogelijk dat gasten als Peter R. de Vries geld krijgen voor hun optreden in een talkshow.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden