Nieuwe film van Spielberg breekt alle records

De nieuwe film van Steven Spielberg, The Lost World: Jurassic Park, slaat alle records. Het vervolg op Jurassic Park ging vrijdag in het recordaantal van 3281 theaters in première en haalde de eerste drie dagen een recette van 69,1 miljoen dollar, mede dankzij verhoogde entree-prijzen....

Van onze kunsterdactie

AMSTERDAM

Verwacht wordt dat de eerste vijf dagen het bedrag dat de vorige recordhouder Independence Day, 85 miljoen dollar, in die periode opbracht, ruimschoots overschreden wordt. Het record voor de eerste drie dagen stond op naam van Batman Forever, die 52,8 miljoen opbracht, terwijl Jurassic Park destijds in drie dagen 47,1 miljoen dollar scoorde.

Waarschijnlijk haalt The Lost World binnen een week de 100 miljoen dollar, terwijl de film 'slechts' 75 miljoen dollar gekost heeft. In Hollywood wordt behalve verheugd ook sceptisch gereageerd. Het gevaar bestaat dat het succes van The Lost World andere producenten tot onverantwoorde risico's aanzet.

Zo is het de vraag of producties als Titanic en Speed 2 eenzelfde resultaat zullen bereiken. Met name wordt gevreesd voor Titanic, die 200 miljoen dollar heeft gekost, een niet al te aantrekkelijk scenario heeft (schip vergaat met man en muis) en evenmin kan profiteren van vrolijke merchandising, waartoe The Lost World zich wel leent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden