Nieuwe festivalmarketing

Echt gebeurd. December 2009: de internationale opera- en festivalwereld wordt opgeschrikt door het ontslag van Michael Dewitte, directeur van het Paasfestival in Salzburg....

Eind januari 2010: weer een ontslag op staande voet. Ditmaal van Klaus Kretschmer, technisch directeur van het zomerfestival. Kretschmer zou met Dewitte van het Paasfestival onder een hoedje hebben gespeeld. Aangedikte facturen; niet geleverde diensten; nepfirma’s. Begin februari: Kretschmer wordt zwaar gewond aangetroffen onder een snelwegbrug in Salzburg. De politie veronderstelt een zelfmoordpoging.

Februari: het Paasfestival blijkt minimaal 2 miljoen euro kwijt te zijn door fraude. Als medeverdachte wordt de jurist Christoph Aigner aangemerkt, voor 2 procent mede-eigenaar van het Paasfestival. Hij zou nepdeclaraties, onzinprovisies en interplanetaire taxirekeningen voor Dewitte hebben ondertekend. Ook een accountant en de chef van een onbekende ‘marketingfirma’ staan onder verdenking. Het zomerfestival is vele tonnen kwijt.

Februari: Een rijke Rus die via een smeergelddonatie van 2,5 miljoen euro aan het Paasfestival het Oostenrijkse staatsburgerschap hoopte te verwerven, blijkt bij een aanbetaling van 8 ton alvast voor 3 ton het schip in te zijn gegaan. Dat geld is via Dewittes Paasfestival weggesluisd naar Turks Cyprus. Een e-mail lekt uit waarin Dewitte vertelt een ontmoeting te hebben bijgewoond tussen de Rus, de Oostenrijkse bondskanselier Faymann en mevrouw Gabi Burgstaller, gouverneur van de deelstaat Salzburg en bestuursvoorzitter van het Paasfestival.

Februari: achter de naam Burgstaller komen meer vraagtekens te staan. Dirigent Franz Welser-Möst van de Wiener Staatsoper zegt met het Paasfestival te hebben onderhandeld over samenwerking, en ‘in een oogopslag’ gezien te hebben dat de boeken niet konden kloppen. Februari: moddergevecht tussen gouverneur Burgstaller en Jürgen Flimm, intendant van de Salzburger Festspiele. Burgstaller zegt dat Flimm op zijn technisch directeur had moeten letten. Flimm verwijt Burgstaller jarenlang op haar krent te hebben gezeten bij het Paasfestival, en nu naar anderen te schreeuwen om de aandacht van haar persoon af te leiden.

Maart 2010: de Salzburger Festspiele blijken in de voorverkoop meer entreekaarten te hebben weggeboekt dan ooit. April-mei: mocht de voorverkoop voor het Holland Festival 2010 tegenvallen – met een gelijktijdig WK voetbal weet je het nooit – dan weten Pierre Audi, Truze Lodder en Reinbert de Leeuw wat hun te doen staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden