Nieuwe Familie is een vrolijke en bijna schattige voorstelling

Sanne Vogel maakt feelgoodtheater over wat haar allemaal is overkomen sinds ze twee vluchtelingen in huis nam. De Syrische mannen doen hun verhaal. 'Niets is zo erg als nooit meer naar huis kunnen.'

Sanne Vogel Beeld Jan Mulders
Sanne VogelBeeld Jan Mulders

Zelfs de meest cynische theaterbezoeker zal smelten door de langwimperige charme van de twee Syrische jongens die in de voorstelling Nieuwe Familie hun verhaal vertellen. Over hun vlucht uit Syrië, de barre omstandigheden op een rubber bootje en de tocht daarna door ongastvrij Europa. Totdat ze min of meer het paradijs vonden op een luchtbed in de Amsterdamse woning van theatermaker Sanne Vogel.

Vogel ontmoette beide jongemannen op het Centraal Station in Amsterdam, waar zij als vrijwilliger vluchtelingen een warm welkom gaf. Eerst ontfermde ze zich over de toen 19-jarige Muayad Hilamia, later ook over dertiger Amir Namou. Ze gaf ze een bed, een tafel, eten, nachtelijke gesprekken, gezelligheid. Ze luisterden naar liedjes en dansten op Thriller van Michael Jackson.

Nieuwe familie
Theater
Door Bos Theaterproducties
Tekst en regie Sanne Vogel
Regie-advies Marcus Azzini
16/10, Stadsschouwburg Utrecht
Tournee

Over deze opmerkelijke ontmoeting maakten Vogel en haar twee 'broertjes' (zoals ze ze noemt) de voorstelling Nieuwe Familie. Op het podium staan een keukenblokje, een wastafel, wat luchtbedden met lekker veel dekbedden erop. Het is feelgoodtheater, waarin Vogel verslag doet van wat haar de afgelopen twee jaar is overkomen. Met een hoge mate van sensibiliteit en betrokkenheid, maar ook naïviteit.

De Syrische mannen vertellen in een paar monologen vrij sec over wat hen sinds hun vlucht is overkomen. In gebroken maar verstaanbaar Nederlands gaat het ook over het gemis: 'Niets is zo erg als nooit meer naar huis kunnen.'

Nieuwe Familie lijkt op het documentairetheater van Marjolijn van Heemstra en Adelheid Roosens Zina, maar is de bijna schattige, vrolijke variant daarop.

'Stel je voor dat ik nooit meer wakker zou worden in mijn eigen bed?'
Actrice Sanne Vogel maakt voorstelling met haar Syrische kostgangers.

Sanne Vogel met Muayad en Amir Beeld Jan Mulders
Sanne Vogel met Muayad en AmirBeeld Jan Mulders
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden