Nieuwe e-mail service PTT Telecom wordt nekslag voor tientallen aanbieders 'Er blijven maar vijf grote Internetproviders over'

Aanbieders van toegang tot Internet voorspellen dat hun aantal volgend jaar drastisch zal verminderen. Het initiatief van PTT Telecom om vanaf september iedereen een..

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

e-mail service aan te bieden, versnelt een lang verwachte shake out onder de 152 zogeheten Internetproviders in Nederland. 'Uiteindelijk blijven er vijf grote providers over in Nederland', voorspelt directeur R. Meijer van marktleider Planet Internet/World Access.

Volgens PTT Telecom blijft 80 procent van al het Nederlandse Internetverkeer binnen de landsgrenzen. Dat geldt zowel voor browsen (rondkijken) als e-mailen.

Het gros van de e-mailers kan dus voortaan bij PTT Telecom terecht en hoeft geen abonnement meer te nemen op het wereldwijde Internet bij een provider. Ook is de verwachting dat grote bedrijven voortaan op het PTT-net gaan adverteren in plaats van bij providers.

'We gaan niet concurreren met providers', verzekerde PTT Telecom-directeur B. Verwaayen nog tijdens de presentatie van zijn plannen. Maar in de praktijk maakt het initiatief waarschijnlijk een einde aan het vaak marginale bestaan van veel aanbieders. Meijer: 'Voor de overblijvers blijft er een interessante niche over. En als Verwaayen erin slaagt ook tante Mien op Internet te krijgen, dan is dat weer goed voor de rest van het bedrijfsleven.' Zijn bedrijf Planet Internet is een dochter van KPN, het moederbedrijf van PTT Telecom.

Volgens andere providers is het zeer de vraag of PTT Telecom erin slaagt de markt naar zich toe te trekken. 'Wij gaan ook e-mail service bieden voor vijf gulden per maand, maar dan wel voor wereldwijde communicatie', kondigt directeur N. Brink aan van World Online.

Zij ontkent dat de prijsdaling een reactie is op PTT Telecom. 'We waren het al van plan en ik verwacht niet dat de PTT-actie ons ook maar één klant gaat kosten.' Zij verwacht erdoor ook geen spectaculaire toename van het aantal Internetgebruikers.

PTT Telecom mikt desalniettemin op twee miljoen Internetgebruikers voor eind volgend jaar. Dat aantal hoopt het bedrijf te bereiken door mogelijk op de hoek van de straat Internet-software weg te geven en iedereen een e-mail adres te geven dat is afgeleid van het telefoonnumer. Het adres van de Volkskrant wordt dan 0205629222@hetNet. Brink: 'Wie wil nu dat iedereen je telefoonnummer kan zien?'

Het bedrijf gaat in september kwistig strooien met cd-roms en floppy's, in de hoop dat modembezitters die in hun computer laden. Na installatie verschijnt dan een icoon in beeld, die direct toegang geeft tot het nationale PTT-net. Daar kan de consument kiezen voor het versturen van e-mail, voor het bekijken van 'boulevards' waar grote bedrijven adverteren en artikelen aanbieden, en voor toegang tot het echte Internet. Dat laatste kost nog eens zo'n 25 gulden per maand.

De strategie is simpel: hoe hoger het Internetgebruik, hoe meer telefoontikken PTT Telecom verkoopt. Maar ook de advertentietarieven voor het eigen net kunnen alleen maar stijgen. Vandaar dat PTT Telecom na jaren van twijfel dan toch Internet tot kernactiviteit heeft verklaard. Verwaayen: 'De fax heeft niet geleid tot minder telefoneren en wij verwachten dat er ook nog plaats is voor e-mail.' Maar voor een massale doorbraak van elektronische communicatie, zo realiseert Verwaayen zich, is alleen een e-mail service niet genoeg.

Daarom investeert PTT Telecom zwaar in technieken die het net sneller moeten maken. Dat kan dankzij een nieuw landelijk kabelnetwerk die de centrales met elkaar verbindt. Verder kan de klant al een tijdje de telefoonlijn thuis vervangen door een ISDN-lijn voor 499 gulden plus 49 gulden per maand. Een dergelijke kabel verwerkt twee keer zoveel informatie als een gewone en is dus sneller. Bij de primafoonwinkels bestaat echter een wachttijd van een maand voor zo'n kabel.

PTT Telecom experimenteert ook met de zogeheten ADSL-techniek, waardoor zeventig keer meer informatie kan worden verwerkt dan via het koperen draadje dat nog altijd ieder huis met de centrale verbindt. Daar is echter een ADSL-modem voor nodig en die is veel duurder dan de huidige modellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden