RecensieThe Mandalorian

Nieuwe Disney-serie The Mandalorian speelt in de ruimte, maar lijkt vooralsnog een klassieke western ★★★★☆

De eerste aflevering is te zien op Disney+ en weet de volle veertig minuten te boeien. De streaming wars zijn nu echt begonnen.

Mark Moorman
Beeld uit The Mandalorian, de eerste serie van de nieuwe streamingsdienst Disney+.  Beeld AP
Beeld uit The Mandalorian, de eerste serie van de nieuwe streamingsdienst Disney+.Beeld AP

In een aanloop van twee maanden werd Nederland warm gemaakt voor streamingdienst Disney+, met een gratis periode en een eindeloos reservoir aan Disney-, Pixar-, Marvel- en Star Wars-films - we zijn inmiddels een beetje misselijk. Maar sinds dinsdag 12 november moet er betaald worden. De streaming wars zijn nu echt on. Disney heeft nieuwe films, series en bijvoorbeeld kaskraker Avengers: Endgame aan het pakket toegevoegd. Grootste trekker moet The Mandalorian worden, de eerste (8-delige) televisieserie die in het Star Wars-universum speelt. Disney hanteert de HBO-methode: een aflevering per week (behalve dat aflevering 2 vrijdag 15 november al wordt gelanceerd), en we hebben dus niet meer dan de eerste 40 minuten gezien. En die vielen niet tegen.

Om te beginnen kun je best als Star Wars-novice aan The Mandalorian beginnen. Voor fans is het wellicht belangrijk te weten dat de serie vijf jaar na Return of the Jedi speelt, buiten het fanuniversum speelt dat nauwelijks een rol. De serie is van de hand van Jon Favreau, zelf een bekend acteur en als regisseur en producent betrokken bij films als The Lion King en diverse recente Marvel-titels. Hij kent het idioom van binnen en buiten.

The Mandalorian past in Star Wars nieuwe stijl; net toen dat universum dreigde weg te zakken in een soort humorloos moeras, dat de vrolijkheid van de eerste films uit de jaren zeventig deskundig had weggepoetst, nam Disney de boel voor miljarden van George Lucas over en bracht in 2015 Star Wars: The Force Awakens uit. Regisseur J.J. Abrams voegde hier niet alleen deel VII aan de filmreeks toe, maar hij bracht vooral een energieke ode aan de oorspronkelijke trilogie.

De speelsheid van Abrams werd door Favreau als leidraad genomen voor The Mandalorian (nogmaals, dat beweren we op basis van episode 1). Hoofdfiguur is een gemaskerde premiejager die in de openingsscène arriveert in een soort saloon (nog net geen zwaaiende deurtjes) op een ijzige planeet. In die eerste aflevering gaat het masker overigens niet af, dus voorlopig weten we niet hoe acteur Pedro Pascal er uitziet. Maar het is wel meteen duidelijk waarop Favreau aanstuurt: The Mandalorian mag zich in de buitenste regionen van een imaginair universum afspelen, in vorm is het een klassieke western, waarbij onze gemaskerde held (The Mandalorian zelf) eerder Clint Eastwood dan Han Solo is. En dan de Eastwood uit de vroege films van Sergio Leone, dus wie weet gaan er nog eens wat jonge Star Wars-fans op zoek naar A Fistful of Dollars.

Vreemdeling arriveert in saloon, ruimt een stel zware jongens op, met wisecracks en gloeiend lood, zoals het hoort. En vertrekt met zijn buit na de oneliner ‘I can bring you in warm or I can bring you in cold’. Er is een monster, er is een ruimtereis en onze Mandalorian levert zijn buit af, maar reageert teleurgesteld op de opbrengst: ‘Dit dekt de brandstofkosten niet eens.’ En dat is een bijzonder geestige zin in een ruimte-epos.

Het tempo wordt hoog gehouden en halverwege de eerste episode krijgt onze held (nog altijd met die helm op) een geheimzinnige opdrachtgever, die – kleine vreugdesprong – wordt gespeeld door de legendarische filmmaker Werner Herzog. Met Duits accent spreekt hij de volgende zin uit: ‘Please, lower your blaster.’ Dat alleen al is het eerste maandgeld voor Disney waard.

Op naar de volgende (woestijn)planeet, waar de Mandolorian een blurrg (schitterend beest) leert berijden en we een klassieke shoot-out krijgen in een setting die aan het werk van Sam Peckinpah doet denken, maar dan met dat typisch geweldloze ‘alle leeftijden’-geweld waarop Disney patent heeft.

En dan duikt er in het allerlaatste shot een oude bekende op. Favreau weet precies wat hij aan het doen is.

The Mandalorian, aflevering 1

scifi/fantasy

Een serie van Jon Favreau

Met Pedro Pascal, Giancarlo Esposito, Werner Herzog

Te zien op Disney+

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden