Nieuwe concertzaal Arnhem bijna af, maar is die nodig?

Muziek Arnhem heeft er een forse concertzaal bij, maar is er wel genoeg publiek om die te vullen? Gelukkig kostte uitbreiding van Musis Sacrum niet meer dan 20 miljoen.

Artist impression van de nieuwe zaal. Beeld
Artist impression van de nieuwe zaal.Beeld

Een koopje is het, volgens de Arnhemse cultuurwethouder Gerrie Elfrink: Musis Sacrum, de klassieke concertzaal van de stad, krijgt er een gloednieuwe zaal bij en dat voor maar 20 miljoen euro. Vergelijk dat eens met TivoliVredenburg in Utrecht (bouwkosten: 150 miljoen) of, nog veel erger, de Elbphilharmonie in Hamburg (789 miljoen).

En die nieuwe, multifunctionele zaal is bijna af. Op 6 mei vindt het eerste proefconcert plaats met een optreden van Het Gelders Orkest. De zaal is afgestemd op grote symfonieorkesten, maar kan in een uurtje worden omgetoverd tot popzaal. Een dag na het optreden van het symfonieorkest wordt het nogmaals ingewijd door volkszangers Jannes en Django Wagner. De stoelen (capaciteit: duizend zitplaatsen) kunnen eenvoudig worden weggereden en dan is er zelfs plaats voor tweeduizend man.

Maar het meest bijzondere van de zaal? De achterwand: die is van glas. Het publiek kijkt uit op het park aan de zuidkant en de Lauwersgracht. Bij goed weer kunnen de ramen (twee deuren van 8 bij 5 meter) open en speelt het orkest 'omgedraaid' het park in.

Wie nu door het pand loopt, zal verbaasd zijn als het op 6 mei daadwerkelijk klaar is. In de zaal - 15 meter hoog, wanden van licht gelakt eikenhout - is een team van veertien bouwvakkers aan het werk. Maar om de zaal heen moet nog veel gebeuren: overal staan stellages, muren zijn nog niet afgewerkt. In de ruimten die al wel bijna af zijn, zijn vooral de lamelachtige wandversieringen met groene kleurstellingen opvallend. Ze lichten goudbruin op, geheel in harmonie met de kleuren van het park.

Ook aan de oude zaal van Musis Sacrum, uit 1890, wordt gewerkt. In de jaren tachtig is de zaal, in de woorden van wethouder Elfrink, 'aangetast, zeg maar gerust verkracht', nu wordt het oude karakter zo veel mogelijk hersteld. Deze oude zaal, die vanaf nu Muzenzaal wordt genoemd, wordt in januari 2018 heropend.

De kosten van het project mogen dan meevallen (de provincie Gelderland droeg 6,5 miljoen bij), toch rees de vraag waarom de uitbreiding er überhaupt moest komen. De oude zaal, met 884 plaatsen kleiner dan de nieuwe, was immers maar bij 'tussen de 10 à 15 procent van de evenementen' uitverkocht, zegt een woordvoerder.

De oude zaal was ongeschikt voor het grote symfonische repertoire, meende hoofdgebruiker Het Gelders Orkest. Te klein, te luid. Bovendien detoneerde de steriele aanbouw, aan de podiumkant, bij het oorspronkelijke classicistische interieur.

Elfrink: 'Musis kan de nieuwe zaal beter exploiteren en die ruimte geven wij als gemeente ook. Op die manier besparen wij per jaar een half miljoen euro aan subsidiegeld. Bovendien verwachten we dat de kaartverkoop omhoog gaat. Musis Sacrum was gewoon niet the place to be en met de nieuwe zaal is het dat wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden