Nieuwe aandeelhoudersstructuur VBK Uitgevers gaat niet door

Algemeen directeur Wiet de Bruijn van VBK Uitgeversgroep draait de voorgenomen verandering van de aandeelhoudersstructuur van VBK terug. Afgelopen week lekten de plannen voor die wijziging uit. Het management en personeel van VBK Uitgevers houden hun meerderheidsaandeel van 51 procent.

Mizzi van der Pluijm. Foto Els Zweerink

Eerder deze week werd bekend dat VBK werkte aan een nieuwe aandeelhoudersstructuur, waarbij personeel en management nog maar 26 procent van de aandelen zouden overhouden. De andere helft zou naar oprichter Boudewijn Jansen van online boekenclub Bookchoice gaan, in ruil voor de overname van dat bedrijf.

Opstand

Nadat uitgever Mizzi van der Pluijm bekend maakte dat ze opstapte omdat ze zich niet in de plannen kon vinden, brak een opstand uit onder de schrijvers van Atlas Contact, onderdeel van de VBK Uitgeversgroep. Afgelopen dinsdag, tijdens een bijeenkomst waarbij auteurs, uitgever en de directie van VBK aanwezig waren, dreigden tientallen schrijvers Atlas Contact te verlaten. Aan het einde van de bijeenkomst werd besloten dat een 'schrijverscommissie' met daarin auteurs als Geert Mak, Hanna Bervoets en Nelleke Noordervliet nog een keer met De Bruijn en Van der Pluijm rond de tafel ging zitten. Gisteren vond een eerste gesprek plaats.

De acquisitie van Bookchoice gaat wel door en Boudewijn Jansen wordt nog steeds aandeelhouder. Andere beoogde aandeelhouders zijn Walvis Participaties (de investeringsmaatschappij van John Fentener van Vlissingen) en Erik Jan Vlek, eveneens verbonden aan Bookchoice.

Lees verder over de onrust bij Atlas Contact

Column Max Pam
Als schrijvers naar een andere club willen, zijn ze in principe transfervrij, schrijft Max Pam over de onrust bij uitgeverij Atlas Contact.

'Schrijverscommissie'
Mizzi van der Pluijm, directeur/uitgever van Atlas Contact, blijft mogelijk toch verbonden aan haar uitgeverij. Algemeen directeur Wiet de Bruijn van VBK Uitgevers gaat met haar en een 'schrijverscommissie' zoeken naar een oplossing.

Stakende schrijvers
Schrijvers als Adriaan van Dis en Hanna Bervoets staken om vertrek directeur Atlas Contact.

Mizzi van der Pluijm over het uitgeefvak
Hoe gaat het in het uitgeefvak? Mizzi van der Pluijm van Atlas Contact vindt het uitgeven er alleen maar leuker op geworden, zegt ze in een interview met de Volkskrant uit 2015.