Nieuw tv-seizoen publieken: veel cultuur, verkiezingen en dagelijks The Killing

De publieke omroep zet bij de zomer- en najaarsprogrammering op televisie vooral in op kunst en cultuur. Zo start er dit najaar een serie van de AVRO ('De nieuwe maestro'), waarin Bekende Nederlanders worden opgeleid tot dirigent, en krijgt 3FM-dj Gerard Ekdom een nieuw muziekprogramma op zaterdag bij dezelfde omroep.

Redactie
Deelnemende politici maken zich gereed voor het NOS verkiezingsdebat. Beeld ANP
Deelnemende politici maken zich gereed voor het NOS verkiezingsdebat.Beeld ANP

Dat maakte televisiedirecteur Gerard Timmer van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag bekend tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen van de publieke omroep. Die presentatie was vandaag, omdat 124 programma's al deze zomer starten.

Naast de eerder genoemde programma's kondigde de NPO de komst aan van het eerder aangekondigde dansprogramma Strictly Come Dancing aan, dat op zaterdagavond bij de AVRO is te zien, gepresenteerd door Reinout Oerlemans. Op 7 juli start verder De Beste Zangers Unplugged bij de TROS op Nederland 3, en is er na het programma van Ekdom op zaterdagavond een wekelijkse muziekdocumentaire te zien. Ook keert De Tiende van Tijl, met presentator Tijl Beckand over klassieke muziek, terug op Nederland 3, en start Z@pp met een jongerenversie van improvisatietheaterprogramma De vloer op.

Gerard Timmer, directeur televisie van de publieke omroep, vorig jaar tijdens de presentatie van het seizoen 2011/2012 van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in Hilversum. Beeld ANP
Gerard Timmer, directeur televisie van de publieke omroep, vorig jaar tijdens de presentatie van het seizoen 2011/2012 van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in Hilversum.Beeld ANP

Verkiezingen
Timmer kondigde ook een speciale verkiezingsprogrammering aan. Verkiezingsdebatten worden uitgezonden op Nederland 1, 2 en 3, Z@pp komt wederom met een Jeugdjournaaldebat. Pauw en Witteman en Knevel en Van den Brink volgen in een gezamelijk programma de campagnes, onder de titel Eén voor de verkiezingen. BNN komt met een Verkiezingsgala op Nederland 3, en op 11 september is Freek de Jonge wederom te zien met een verkiezingsconference. Titel: Mierenneuken.

Op drama-gebied starten ook een aantal nieuwe series, of nieuwe seizoenen van al bestaande dramaseries. De KRO brengt 't Schaep in Mokum op Nederland 1, een nieuwe versie van de serie die ooit begon met 't Schaep met de vijf Poten. Bij MAX is Moeder ik wil bij de Revue te zien, met Annet Malherbe en Peter Blok, en liedjes van Wim Sonneveld. Meer nieuwe series: De Geheimen van Barslet (NTR/NCRV), op Nederland 2, Lieve Lieza (NTR/VARA/VPRO) op Nederland 3 en het tweede seizoen van de serie Penoza.

Ook zijn de buitenlandse series The Killing (vanaf 23 juli dagelijks) en The Borgias (vanaf 7 juli elke zaterdag) te zien. Op Nederland 3 start in september de internationale co-productie The Spiral (VARA), een serie met onder andere de Nederlandse acteur Teun Luijkx, dat in zeven landen tegelijk zijn première beleeft.

Natuur en reizen
Jelle Brandt Corstius reist dit seizoen verder voor de VPRO door India, in het programma Van Bihar tot Bangalore. Erica op Reis (MAX) komt terug, en de EO zendt op Nederland 1 de BBC-serie Earthflight uit. Hans Goedkoop tot slot presenteert naast Andere Tijden dit seizoen ook De Gouden Eeuw op Nederland 2, waarin hij op zoek gaat naar 'het historische en het actuele verhaal van de Gouden Eeuw'. Een juniorversie van dat programma is te zien bij Z@pp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden