Review

Nieuw talent, sterke films: 10e editie One Night Stand

De korte tv-films van Mees Peijnenburg en Aaron Rookus maken de tiende One Night Stand tot een sterke editie.

Stil uit de film Patagonia.

De tiende editie van One Night Stand brengt vanaf zondag 4 oktober zes nieuwe korte televisiefilms gemaakt door talentvolle regisseurs en scenarioschrijvers. In tien jaar werden er in totaal tachtig films gemaakt, waarvan vijf een Gouden Kalf wonnen. Voor het Gouden Kalveren-gala van vanavond zijn vier nominaties bij One Night Stand terechtgekomen. Een goed leven van Aaron Rookus en Geen koningen in ons bloed van Mees Peijnenburg kregen een nominatie voor Beste televisiedrama. Ariane Schluter uit Een goed leven en Jonas Smulders uit Geen koningen in ons bloed maken kans op een acteursprijs. Wat vonden we van deze editie?

Een goed leven

Regie: Aaron Rookus
Scenario: Saskia Diesing, Aaron Rookus

Als Helen (Ariane Schluter) haar man op een dag dood op de badkamervloer vindt, stort haar wereld in. Vooral omdat ze haar luxe levensstijl niet langer kan volhouden. Haar man blijkt failliet en ze trekt noodgedwongen bij haar dochter (Sigrid ten Napel) in. Hier treft ze student Joeri (Jonas Smulders; zie ook Geen koningen in ons bloed), die als homo-escort aan de kost komt. Er bloeit iets op, zoals dat gaat, tussen deze twee uitersten. Het is het geweldige acteren van Ariane Schluter (nominatie beste actrice televisiedrama) die de film ver boven de voorspelbaarheid tilt.

Uitzending: 4/10, 22.30 uur, NPO 3
Door: Mark Moorman

Geen koningen in ons bloed

Regie: Mees Peijnenburg
Scenario: Bastiaan Kroeger, Mees Peijnenburg

Wie bij wil blijven op het gebied van Nederlands filmtalent, dient kennis te maken met het sterk emotionele korte werk van regisseur Mees Peijnenburg (o.a. Cowboys janken ook, A Hole in My Heart). Zijn tweemaal voor een Gouden Kalf genomineerde Geen koningen in ons bloed slingert door het leven van een beschadigde broer en zus (Olivia Lonsdale, Jonas Smulders). Die pendelen tussen pleeggezin en jeugdtehuis, enkel vertrouwend op de onderlinge bloedband. Peijnenburg laat je precies zien, voelen en begrijpen waarom dat zo is, in een wereld waarin elk ander contact telkens weer teleurstelt.

Uitzending: 6/10, 22.55 uur, NPO 3
Door: Bor Beekman

De lange nasleep van een korte mededeling

Regie: Joppe van Hulzen
Scenario: Joppe van Hulzen, Magne van den Berg

De korte mededeling van Jack luidt als volgt: 'Ik loop met het idee hier weg te gaan.' Hier is het welnesscentrum dat wordt gerund door Johan, de vriend van Louise, die weer vreemdgaat met Jack. Louise is niet blij met het idee van Jack en al gauw ontvouwt zich een licht-absurdistische klucht om niets, maar toch ook alles. Spin in het web is roddelaar Sjon, een glansrol van Porgy Franssen. De nietsige taal is bijzonder goed getroffen, met veel 'of zo', 'zoiets', 'beetje' en 'soort van'. En ook het minimalistische uit betonblokken opgetrokken centrum komt de vervreemdende, beklemmende sfeer ten goede.

Uitzending: 8/10, 23.10 uur, NPO 3
door: Haro Kraak

Patagonia

Regie: Flynn von Kleist
Scenario: Flynn von Kleist en Lenina Ungari

Een jong Vlaams stel met kind zwerft rond in hun auto. Er is een belofte van de vader dat ze 'de boot' zullen pakken. Waarheen is niet duidelijk, maar de houvast is een ansichtkaart uit Patagonië. Ondertussen rollen ze zakken, breken in, en brengen ze een aantal dagen door in een verlaten appartement aan zee. Sfeervol portret van mensen in de wachtkamer van het leven. Het vertrek van de boot brengt geen bevrijding, zoals viel te verwachten.

Uitzending: 5/10, 22.40 uur, NPO 3

Wildflowers

Regie: Alieke van Saarloos
Scenario: Anne Hofhuis

Juke is een stoere vrouw op het Friese platteland. Ze woont op een boerderij, heeft een motor, zit met haar man op lijndansen en omschrijft zichzelf als een 'halve boerin'. Dat zegt ze tegen Joan, die haar oppikt als ze motorpech heeft. Tussen de twee broeit iets. Joan is een vrouw van de wereld, Juke heeft altijd op een paar vierkante kilometer geleefd. Dat leidt bij Juke natuurlijk tot de vraag: is dit alles? Helaas is homoseksualiteit op het boerenland een wat platgetreden onderwerp en is de film een tikje langdradig.

Uitzending: 7/10, 22.30 uur, NPO 3
Door: Haro Kraak

De leerling

Regie en scenario: Rutger Veenstra

De leerling uit de titel is een broeierig 17-jarig type (Thijs Boermans) die op een dag in de klas van lerares Nederlands Lana (Halina Reijn) verschijnt en haar uit balans brengt. In het Bint-achtige universum (zie Bordewijk!) lijkt deze Benny alle touwtjes in handen te hebben. Het thrillerachtige verhaal over de morele ondergang van een keurige schooljuf wordt aan alle kanten vet aangezet, inclusief die iets te keurige schooljuffenuitdossing van juf Lana. De filmmaker kent zijn clichés maar weet er geen nieuwe draai aan te geven.

Uitzending: 9/10, 22.10 uur, NPO 3
Door: Mark Moorman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden