Nieuw schilderij van Jeroen Bosch ontdekt in Amerikaans depot

Onderzoekers hebben een nieuw schilderij ontdekt van de Brabantse kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch (circa 1450-1516). Het gaat om het doek 'De verzoeking van de heilige Antonius' dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City.

Dat maakte een team van negen internationale deskundigen van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) maandag bekend in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Zij hebben de afgelopen zes jaar wereldwijd het hele oeuvre van Bosch onderzocht en gedocumenteerd.

Het nieuw ontdekte werk stond jarenlang in het depot van het Amerikaanse museum. Het schilderij uit circa 1500-1510 werd decennialang toegeschreven aan een leerling of volger van Bosch. Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers ondertekeningen zichtbaar gemaakt op het paneeltje. 'Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen uit het kernoeuvre van Bosch is aangetroffen.'

Het nieuw ontdekte schilderij De Verzoeking van de heilige Antonius uit Kansas City van Jheronimus Bosch wordt voor het eerst getoond tijdens een presentatie vandaag. Beeld anp
Het nieuw ontdekte schilderij De Verzoeking van de heilige Antonius uit Kansas City van Jheronimus Bosch wordt voor het eerst getoond tijdens een presentatie vandaag.Beeld anp

Lees ook: Unieke vondst: tekening van Jeroen Bosch opgedoken

Een unieke vondst: wat eerst een tekening leek van een leerling, blijkt een echte Jeroen Bosch. De Vlaamse belegger die 'Hellelandschap' ooit kocht, heeft nu miljoenen in handen.

'Belangrijke uitbreiding oeuvre'

Op het paneeltje is de heilige Antonius te zien. Hij wordt omringd door merkwaardige monstertjes, die karakteristiek zijn voor de kunstenaar. 'Het onder een trechter verscholen wezentje, het gedrocht met de vossenkop, het figuurtje met de lepelaarsbek, de varkenspoot op het drijvende tafelblad, de uit het water klauterende pad en de drijvende worst: alle zijn ze terug te vinden in andere werken van de hand van Bosch.' De nieuwe toeschrijving betekent volgens de onderzoekers 'een belangrijke uitbreiding van het kleine oeuvre van Bosch', dat uit zo'n 25 schilderijen bestaat.

De experts stelden verder een verdubbeling vast van het aantal tekeningen dat aan de meester wordt toegeschreven, van tien naar twintig. Daarnaast wordt het schilderij 'Het Laatste Oordeel' uit Brugge nu voor het eerst zonder omhaal aan Bosch toegeschreven.

Lees ook: Drieluik in museum Brugge is echte Jheronimus Bosch

Het drieluik van het Laatste Oordeel (1505-15) uit het Groeningemuseum in Brugge is eigenhandig werk van Jheronimus Bosch. Dat stellen experts van het Bosch Research and Conservation Project na restauratie van het kunstwerk.

Jheronimus Bosch, Het Laatste Oordeel, ca. 1505-15, Olieverf op eiken. Beeld Groeningemuseum Brugge
Jheronimus Bosch, Het Laatste Oordeel, ca. 1505-15, Olieverf op eiken.Beeld Groeningemuseum Brugge
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden