Nieuw fonds keert twee ton aan beurzen en prijzen uit

Een nieuw cultuurfonds, Het Kersjes van de Groenekan Fonds, heeft vrijdag voor het eerst studiebeurzen en prijzen uitgereikt. In totaal gaat het om een bedrag van bijna tweehonderdduizend gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Kersjes was oprichter en vaste dirigent van het Kunstmaand Orkest, dat later werd omgedoopt tot Amsterdams Philharmonisch Orkest. Dit ensemble ging in 1986 op in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Doelstelling van het nieuwe fonds is 'het bevorderen van kunst en cultuur in de meest uitgebreide zin en in het bijzonder het stimuleren van jong talent'.

Aan dirigent Hans Leenders (26), slagwerker in het Rotterdams Philharmonisch, en de violiste Floortje Schilt (19) zijn studiebeurzen van twintigduizend gulden toegekend. Daarmee kunnen ze in Rusland respectievelijk Amerika hun studie voortzetten. Het Osiris Trio, het Amsterdamse pianotrio van violist Peter Brunt, celliste Larissa Groeneveld en pianiste Ellen Corver, krijgt een ton om zijn internationale carrière uit te bouwen.

Deze gift, de Annie Bosboom Prijs, is vernoemd naar een tante van wijlen mevrouw Kersjes. Ook de Stichting De Suite, die zich bezighoudt met het stimuleren van jonge musici op het terrein van de hedendaagse muziek, heeft deze prijs 'ter bevordering van kunst- en wetenschapsbeoefening' gekregen. In dit geval bedraagt de prijs vijftigduizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden