Nieuw fonds geeft 15 miljoen aan cultuur

De nieuwe stichting Ammodo stelt dit jaar 15 miljoen euro beschikbaar voor kunst en cultuur. Het vermogen van de stichting is indirect afkomstig uit het pensioenfonds van de Rotterdamse haven, schrijft de Volkskrant vandaag.

De haven in Rotterdam. Beeld anp

Ammodo, dat zijn voorwaarden voor steun binnenkort bekendmaakt, gaat in één klap tot de grote cultuurfondsen behoren. Ter vergelijking: het VSB fonds deelde vorig jaar 32 miljoen euro uit. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kende in 2009 24 miljoen euro subsidie toe en het SNS Reaal Fonds heeft dit jaar 16,5 miljoen beschikbaar gesteld.

Havenpensioen
Achter Ammodo zit de stichting Optas, die een vermogen heeft van ruim een miljard euro. Het vermogen is afkomstig van de verkoop, in 2007, van het havenpensioenfonds aan verzekeraar Aegon. De voorzitter van zowel Optas als Ammodo is Pierre Vinken, oud-topman van uitgeverij Reed Elsevier.

De verkoop leverde destijds 1,5 miljard euro op. Havenwerkers voerden actie tegen Optas en Aegon, omdat zij vinden dat de opbrengst deel uitmaakt van hun pensioenen. Die vallen tegen omdat het belegde deel van het pensioengeld minder opleverde dan gedacht.

Ruzie
Juridische procedures van de havenwerkers tegen Optas mislukten, evenals bemiddelingspogingen. Daarna kocht Optas de ruzie af door 500 miljoen euro over te maken. Hiermee zijn de pensioenaanspraken van de werknemers en de ouderen enkele procenten verhoogd. Havenwerkers eisen nu ook nog geld van Aegon.

Geld uit cultuurfondsen als Ammodo wordt steeds belangrijker voor de cultuursector. Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden