Nieuw docudrama Wunderbaum is een mooi gemaakt sluitstuk

De makers spelen een uitdagend spel met feit en fictie, dat soms irriteert, maar vooral op humorvolle wijze verleidt tot nadenken. Als afsluiting van theaterproject The New Forest is er nu het docudrama Stop Acting Now, waarin typische Wunderbaum-acts en -ideeën langskomen.

De kruiptocht naar Brussel, een filmstill uit docudrama Stop Acting Now van Wunderbaum. Beeld
De kruiptocht naar Brussel, een filmstill uit docudrama Stop Acting Now van Wunderbaum.Beeld

Het is dat ongemakkelijke gevoel. Je bent maatschappelijk betrokken en je wilt wat. Maar wat? Als je al iets bedenkt, komt het snel betuttelend over, soms zelfs tamelijk belachelijk. Maar niks doen voelt ook niet goed, cynisme is bovendien uit den boze. Dus je gaat ervoor. In het besef dat het ongemakkelijk blijft, sterker nog: door daarmee een beetje te spelen.

Theatercollectief Wunderbaum doet dat. Op allerlei manieren en op uiteenlopende locaties en de laatste paar jaar in het kader van hun project The New Forest, een onderzoek naar mogelijkheden van maatschappelijke verandering, vervat in theatervoorstellingen, seminars en andere initiatieven in samenwerking met een groeiende groep betrokkenen uit alle hoeken van de samenleving. Ter afsluiting daarvan is er nu het docudrama Stop Acting Now waarin een aantal typische Wunderbaumacts en -ideeën opnieuw aan de orde komen en op originele wijze worden uitgewerkt.

Tranenbar en tuinder-app

De film, geregisseerd door Mijke de Jong (Tussenstand, Brozer) werd geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam 2016 en beleefde dezer dagen zijn theaterpremière in een zogenoemde extended edition in de Rotterdamse Schouwburg. In Stop Acting Now zien we vier acteurs (het vijfde Wunderbaumlid Wine Dierickx, zo blijkt ook, heeft net een baby gekregen en beschouwt dat als haar bijdrage aan een betere samenleving) op zoek naar een zinvol maatschappelijk initiatief: theatermaken is hun niet genoeg, hup, handen uit de mouwen.

Maartje Remmers neemt kwetsbare burgers onder haar hoede en trekt ten strijde tegen de bureaucratie. Marleen Scholten opent een Tranenbar waar mensen een potje kunnen komen huilen, als medicijn tegen al het geforceerde blije smiley- en likegedrag. Matijs Jansen aarzelt, maar ontwikkelt uiteindelijk een succesvolle tuinder-app; en Walter Bart is de man van de ludieke acties, zoals een kruiptocht naar Brussel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Stop Acting Now - Extended Edition.
Door Wunderbaum/Topkapi Films.
Regie: Mijke de Jong.
25/2, Rotterdamse Schouwburg.
Op 5, 6 en 26/6 op het Holland Festival.

The New Forest gaat over het proces van maatschappelijke verandering.
'The New Forest, het is geen utopie, geen dystopie, maar een hetero-topie: een plek vanwaaruit we de wereld anders kunnen bekijken', zo omschrijft samenwerkingspartner en socioloog Willem Schinkel het geheel. Het project, gestart in 2013, beweegt zich voortdurend tussen realiteit en fictie en gaat over het proces van maatschappelijke verandering. Op het Holland Festival 2016 (4 t/m 26/6) presenteert Wunderbaum deze zomer een overzicht van vier jaar The New Forest. Met een herneming van De komst van Xia, de eerste grote voorstelling uit het project. Stop Acting Now, het slotakkoord, staat drie dagen in filmmuseum EYE in Amsterdam. Verder is er de wereldpremière van The Future of Sex waarin de Wunderbaumers samen met schrijver Arnon Grunberg en regisseur Johan Simons de toekomst van seks onder de loep nemen, waarbij ze zich baseren op groepsgesprekken en Grunbergs ervaringen in het Franse swingersdorp Cap d'Agde. En met De Warme Winkel komt er een voorstelling over privacy, geïnspireerd op bekende performances uit de beeldende kunst. In 2012 stond Wunderbaum voor het eerst in het HF, met Detroit Dealers.

In 2010 ontving Wunderbaum de Proscenium prijs op het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam Beeld anp
In 2010 ontving Wunderbaum de Proscenium prijs op het Gala van het Nederlands Theater in AmsterdamBeeld anp

Stevig oevre

Dat levert al met al een vaak oergeestig maar ook, ja, ongemakkelijk beeld op van mensen die wel even iets zullen aanpakken en daarin noch als individu noch als collectief echt slagen. De makers spelen daarbij een uitdagend spel met feit en fictie, een dat je als toeschouwer soms verwart, soms irriteert (is dit niet óók ijdel?), maar vooral op steeds humorvolle wijze verleidt tot nadenken over al die facetten die de acteurs hierbinnen belichten.

En zo vormt Stop Acting Now een mooi gemaakt sluitstuk, waarin geleidelijk goed naar voren komt welk een stevig oeuvre de groep inmiddels heeft opgebouwd.

Het extended-theatergedeelte is nog een enigszins fragiele coda die verfijning behoeft. Op het podium kijken de bejaarde Wunderbaumpersonages terug op hun werk en nemen, met alle respect voor de al wat oudere vertolkers, te ruim de tijd voor deze zogenoemde aftertalk. Dat kan goedkomen, want de apotheose is, geheel Wunderbaumeriaans, nog niet helemaal daar. Komend Holland Festival is er een speciaal programma rond de groep (zie kader). Naast een New Forest -overzicht (waaronder onderhavige productie) presenteren ze nieuw materiaal in samenwerking met Arnon Grunberg, regisseur Johan Simons en De Warme Winkel. Om naar uit te kijken dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden