Niets tragi-komisch te horen van Tearoom Tango

‘Goedenavond, we gaan er een gezellige avond van maken.’ Als deze openingszin zonder ironie wordt uitgesproken, met de frisse glimlach van AVRO-coryfee Frits Sissing, dan weet je dat het een lange zit gaat worden. En dat werd het.

Sonneveld voor altijd! Met die titel wordt een mooi streven verwoord. Het repertoire van Wim Sonneveld, de veelzijdigste van De Grote Drie (plus Wim Kan en Toon Hermans) bevat genoeg schoons en vrolijks om nog een paar generaties mee te kunnen.

Maar dan moeten nieuwe uitvoerenden zich niet alleen richten op het publiek dat in 1974 oud genoeg was om de dood van de cabaretier te betreuren. Fans uit die categorie, zo bleek bij de première in Amstelveen, kunnen de voorstelling wel waarderen. Het is de herkenning die werkt, niet de kwaliteit.

Geheel zonder kwaliteit is Sonneveld voor altijd! niet. Daar zorgen Suzan Seegers en Syb van der Ploeg voor. Het stemgeluid van de laatste, het voormalige gezicht van de Friese band De Kast, benadert de warmte van Sonneveld. Met zijn presentatie weet hij nummers als Dat wij verschillen van elkaar en Het Dorp naar de eenentwintigste eeuw te tillen. Suzan Seegers, die eerder dit seizoen schitterde in de musical Urinetown, heeft de komische glans en de ernst om Sonneveld-nummers als Het hondje van Dirkie en Carolien tijdloos te maken.

De matig zingende Frits Sissing lijkt er vooral voor de kneuterige sfeer bijgehaald, en Trudy Labij voor de geestige Sonneveld nummers. Dus doet zij de Stalmeester, die zo verrukt raakt van het vel op de warme chocolademelk die de koningin uitschenkt, en Nikkelen Nelis, over een immer lonkende vrouw. Die twee nummers helpt zij totaal de vernieling in. Net als de tragi-komische Tearoom Tango. Michel van der Plas heeft zoveel prachtig verwoorde verontwaardiging en gif in dat nummer gestopt. Niets horen we daarvan bij Labij terug.

Het gebrek aan enige fantasie in de regie van Eddy Habbema maakt Sonneveld voor altijd! tot een tragisch gemiste kans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden