Documentaire

Niet zonder jou

Liefde en aftakeling

Het zijn kleine dingen, die aan het begin van Niet zonder jou de aftakeling zichtbaar maken. Koffie die plotseling thee heet. Borden die verstoppertje spelen in de keukenkastjes.


Het leven van de 82-jarige Ger Lataster en zijn vrouw Hermine van Hall begint steeds meer barsten te vertonen. Het kunstenaarsechtpaar woont en werkt nog steeds in hun eigen huis in Amsterdam, maar er komt dagelijks hulp over de vloer om dat mogelijk te maken. De dementie van Hermine, die kanker heeft, en de doofheid van Ger leiden voortdurend tot misverstanden en grotere ongemakken.Het wordt allemaal genadeloos vastgelegd door de camera van Peter Lataster, hun zoon. Samen met zijn vrouw Petra Lataster-Czisch maakte hij een indringend verslag van het laatste jaar waarin zijn ouders nog samenleefden. Hij toont hun overduidelijke liefde, die na 65 jaar huwelijk onverbrekelijk is. Maar ook het gekibbel en de wanhoop.Ger gaat nog elke dag naar de zolder om aan zijn schilderijen te werken. Hermine is onverminderd kritisch; net als vroeger levert ze commentaar op ieder detail van zijn werk. Ze drinken samen koffie en jenever, al gaat dat nu gepaard met ruzie en raken de kopjes telkens zoek.De kanker van Hermine is ongeneeslijk, en haar pijn neemt toe. Ook Ger kampt met allerlei kwalen. ‘Verdomme. Iedere keer als ik een slok van iets neem, moet ik plassen’, moppert hij. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Er wordt ook gelachen bij de Latasters, en er is zorg en liefde in overvloed. Het is knap hoe de documentairemakers precies de juiste toon weten te treffen; hun film is intiem zonder voyeuristisch te zijn, en aangrijpend zonder sentimentaliteit. Tot het bittere eind filmen de Latasters door, ongeflatteerd maar integer.Niet zonder jou is een prachtige, schrijnende liefdesverklaring aan het leven en een bitterzoete beschouwing op de dood. Kunst biedt troost, maar niet altijd. Er zijn nu eenmaal dingen, ‘daar kan geen mens tegenop schilderen.’


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden