Niet Uit Het Raam bekoort ook met liedjes

Alle dertien NUHR door Niet Uit Het Raam, regie: Genio de Groot. Gezien: De Meerse Hoofddorp 19 februari. Tournee...

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Eerst een gevoelig liedje over een man die tegen de veertig loopt. Hij kijkt naar de foto van zijn vader die niet ouder dan 41 is geworden. En dan pats boem een vunzige carnavalskraker eroverheen: 'Met een vlaggetje aan mijn poepgat.'

De afgelopen jaren heeft Niet Uit Het Raam zich ontwikkeld tot een van de meest intelligente cabaretgezelschappen, die het spelen en ontleden van sluwe machtspelletjes als handelsmerk heeft. Maar NUHR is ook een van de meest muzikale groepen. De krankzinnige stapelliedjes, verfijnde balladen en ongegeneerde platheid worden netjes afgewisseld. De groep heeft een aantal keren het seizoen afgesloten met een liedjesserie. Nu wordt de behoefte van publiek en het drietal zelf bevredigd met een volledig liedjesprogramma. En het is feest.

Vooral componist Joep van Deudekom en Viggo Waas genieten zichtbaar van het popsfeertje. Peter Heerschop met zijn Stan Laurel-kop blijft toch vooral de cabaretier die zich wat ongemakkelijk in het rockgeweld beweegt.

Door de pittige arrangementen wordt pas goed duidelijk hoe sterk de composities van Van Deudekom zijn. De enthousiaste band maakt het rond. Dit keer niet alleen de vertrouwde klanken van (pianist) Joop van Dijk en (bassist) Arie van der Wulp, die zich onverstoorbaar als Kop van Jut laat gebruiken. Maar ook van saxofonist André van der Hoff (Gruppo Sportivo/Het Goede Doel) en de expressieve (Orkater) drummer Eddie B. Wahr.

Tussen de liedjes door blijkt dat de groep toch niet helemaal los kan komen van haar uitgangspunt: elkaar met woorden om de oren slaan. In enkele tientallen korte zinnetjes wordt een heel leven van een echtpaar ontvouwd, van de eerste cliché-ontmoetingszinnetjes in de kroeg tot de verwaaide teksten in het bejaardentehuis waar dementie de baas is. En daarna meteen weer plankgas.

PvdH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden