RECENSIEMARCO BORSATO IN DE KUIP

Niet het spektakel, maar de tijdloze hits geven Borsato zijn grootheid ★★★☆☆

Vergezeld door de pophelden van een jongere generatie en gesteund door technische hoogstandjes geeft Marco Borsato een concertreeks in het gigantische decor van de Rotterdamse Kuip. Maar met hits als Binnen en Waarom Nou Jij blijkt zo'n grote, strak geregisseerde show nauwelijks nodig.

Woensdagavond om acht uur vliegt er een helikopter boven de Rotterdamse Kuip. Het zal toch niet, denk je even mee met de zestigduizend bezoekers aan het eerste van vijf concerten van Marco Borsato aldaar. De 52-jarige zanger zal na vijftien jaar toch niet zó zijn rentree maken in het door hem zo geliefde stadion?

Maar kijk, daar is ie al. Op een gigantisch videoscherm achter het podium (het grootste ooit tijdens een popconcert gebruikt, zo liet Borsato ’s middags weten tijdens een ‘persmomentje’), zien we de zanger op het dak van De Kuip staan. Maar waar precies? In het echt staat er niemand zo gevaarlijk te doen.

Hup daar duikt hij naar beneden. Bam, er is vuurwerk en daar staat ie dan, ongeschonden, springlevend en vol adrenaline, klaar voor Binnen, het eerste van tientallen liedjes die nog zullen volgen en meteen een van zijn beste.

Het knappe staaltje augmented reality waarmee De Kuip even gefopt werd gaf meteen al aan hoe hoog het technisch niveau van de productie van Borsato’s vijf concerten is. Zo’n 240 duizend bezoekers komen er in totaal, waarmee Borsato zijn aantal gevulde Kuip-shows op veertien brengt, een unicum.

Vanaf de eerste noten voldoet het publiek aan de wens van Marco: een avond lang hard meezingen. Zijn eerste grote hit Dromen zijn bedrog bewaart hij niet tot de finale, er mag meteen gehost worden alsof het weer 1994 is.

Maar de tijden zijn veranderd. ‘De mensen luisteren niet meer naar één soort muziek,’ meent de zanger. Zelfs hij wil zijn publiek blijkbaar geen avond lang alleen Marco Borsato aandoen. Dus heeft hij een hele rij artiesten uitgenodigd om hem bij te staan, van zangeres Maan tot rockband Di-rect en van rapper Lil’ Kleine tot EDM-koning Armin van Buuren.

‘Allen het beste in hun genre’, verzekerde Borsato vooraf. Maar had hij ze dan echt nodig? Was Krantenwijk van Lil’ Kleine echt dat waarvoor we gekomen waren?

Leuk, even huggen zo op de catwalk. En heel ruimhartig van Marco dat hij André Hazes zijn hit Leef liet zingen. Maar dat was toch alsof Bruce Springsteen even Ed Sheeran vraagt om de boel aan de gang te houden.

Niet nodig toch? Nou, soms wel. Hazes en ook Di-rect kwamen steeds net op een moment dat de boel wel even mocht worden opgeschud. Di-rect knalde goed los toen Borsato net iets te lang een blokje ‘kleine liedjes’ had gespeeld en we wee geworden waren van zijn knuffels met tekstschrijver John Ewbank ‘al 29 jaar mijn muzikale broer.’ Om Di-rect door Borsato’s eigen Wit Licht te horen razen, was het shot adrenaline dat het publiek nodig had.

Moeizamer bleek het om vrede te hebben met de komst van Armin van Buuren. Had Borsato zelf met een ijzersterk gezongen De Waarheid weer even zijn status als opperbaas bewezen, kwam daar Van Buuren met zijn beats. Erger, hij nam zelf ook nog een zanger mee: Sam Martin, met wie hij een hitje had.

Logischer na deze na plichtmatige dance-beats was de komst van Davina Michelle om samen met Marco en Armin Hoe Het Danst te doen. Borsato’s eerste hit in tijden.

Mogelijk wilde hij bewijzen met zijn tijd mee te gaan, maar dat is een misvatting. Liedjes als het massaal meegezongen Waarom Nou Jij zijn tijdloos gebleken. Hier, aan het slot van een knap geregisseerde show, kwam de grootheid van Borsato’s entertainment kwaliteiten pas echt naar boven.

Marco Borsato in De Kuip ★★★☆☆

Gezien: 29 mei, aldaar.

30 mei en 1, 2 en 5 juni nog te zien in De Kuip in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden