Niet helemaal onserieuze komedie is uiterst vermakelijk

De filmmakers excelleren in de botte grap, maar het scenario heeft minder zeggingskracht dan hun vorige gevoelige succeskomedie. Toch blijven de scènes met cameo's van bekende acteurs en regisseurs uiterst vermakelijk.

Bor Beekman
Tim Haars in Ron Goossens, low-budget stuntman. Beeld
Tim Haars in Ron Goossens, low-budget stuntman.Beeld

Ron Goossens, low-budget stuntman begint als een Postbus 51-spotje. 'Dit is Ron', introduceert de vertelstem. 'Over zeven weken is hij dood.'

De vierde film van de makers van New Kids betreft een lompe en groteske, maar opmerkelijk genoeg niet helemaal onserieuze komedie over de destructieve werking van drank. Of het tieners - een fors deel van de doelgroep - zal behoeden (of wil behoeden) voor alcoholinname is de vraag. Maar dat geldt ook voor de humorloze echte spotjes.

Ron, de tragische held, is een werkloze alcoholist uit Zundert: borstelsnor, vadsig lijf, pafferige kop. Hoofdrolspeler Tim Haars (ook van New Kids) verdient een prijs enkel voor zijn fysieke transformatie: die alcoholstaar is onovertroffen, je ruikt verschraald bier.

Ron Goossens, low-budget stuntman

Komedie
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Met: Tim Haars, Bo Maerten, Maartje van de Wetering, Michiel Romeyn, Henry van Loon, Chris Zegers.
83 min., in 100 zalen.

Een middels YouTube door miljoenen bekeken maniakale amateurstunt zet Ron plots op de kaart: heel het land kijkt mee hoe de dronkenlap met z'n auto in het kanaal landt. Een impresario (Michiel Romeyn) zwaait met een contract: vanwege al die krimpende budgetten in de Nederlandse filmwereld is er behoefte aan goedkoop stuntvolk.

Motivatie komt van Rons behoeftige vriendin Angela (Maartje van de Wetering), die haar weinig potente vriend een ultimatum voorlegt: of Ron krijgt 's lands mooiste actrice Bo Maerten (Bo Maerten) in bed, of hij komt het huis niet meer in. Tegenwerking komt onder meer van gene zijde: Rons overleden vader, houder van een lokaal drankrecord, lokt hem vanuit het graf.

De rest is kut, wij zijn de beste

De New Kids-makers zijn terug met een nieuwe film, zoals gebruikelijk vol harde grappen en absurd geweld in onvervalst Brabants. Dit keer moet de Nederlandse filmwereld eraan geloven. Lees hier het interview met de makers (+)

Filmmakers Flip van der Kuil en Steffen Haars excelleren in de botte grap. Een compleet arsenaal komt voorbij, hoe incorrecter hoe beter: pedoseks, aanslagen, racisme, Brabant an sich, Nederlandse films. Goed getimede humor ook: zelfs de flauwste grappen landen nog.

Anders dan in Bro's Before Ho's, hun niet minder botte maar toch ook gevoelige succeskomedie over mannenvriendschap uit 2013, lijken Van der Kuil en Haars hier niet echt begaan met hun personages. Bo Maerten krijgt weinig kleur voor een toch substantiële rol: ze is meer verschijning dan mens. Dat doet iets af aan de zeggingskracht van het scenario, dat zich ook wat herhaalt. Al blijft de reeks setbezoeken waarbij zichzelf (matig) acterende regisseurs als Martin Koolhoven, Eddy Terstall en Dick Maas onze Ron verregaand exploiteren uiterst vermakelijk. Een genot voor de liefhebber - of hater - van de Nederlandse speelfilm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden