NIET ALTIJD CHAGRIJNIG vr 15.06.07

Hiphop fungeert voor Willem de Bruin en Twan van Steenhoven, samen The Opposites, als uitlaatklep én als machtsmiddel. ’Als ik ga schrijven voel ik me Superman.’..

Een gettoverleden lijkt niet nodig, een zwarte huidskleur niet vereist. Zelfs een paar kogelgaten in de (gespierde) borstkas lijken geen must meer voor de hedendaagse rapper. Waaraan moet hiphop nog wél voldoen?

‘Gewoon, goeie muziek, vette beats en teksten die uit je hart komen.’ Rappers Willem de Bruin (1985) en Twan van Steenhoven (1985), samen The Opposites, zijn aan het woord. Vrijdag staan ze in de Melkweg tijdens Appelsap – de Grote Nieuwe Nederlandsche Hiphop Special. Samen met Cartes & Kleine Jay, De Jeugd Van Tegenwoordig en de Blocnotes.

De Nederlandstalige rap van The Opposites is hun uitlaatklep én machtsmiddel. ‘Als we ergens mee zitten en we kunnen het niet kwijt, pakken we de pen. Als ik ga schrijven voel ik me Superman’, licht Van Steenhoven toe. Al schrijvende leiden de rappers hun emotionele huishouding in goede banen. In tegenstelling tot wat het muziekgenre soms doet vermoeden, gaat het daarbij niet alleen om woede. Volgens de rappers hoef je niet permanent boos te zijn om goede hiphop te maken. ‘Het is niet zo dat wij de hele dag fucking chagrijnige gasten zijn. Ik geniet gewoon van het zonnetje, net als de rest’, grinnikt Van Steenhoven. ‘Nee’, beaamt De Bruin, ‘het is niet nodig, maar het werkt wel lekkerder als je boos bent.’

Van groter belang zou openhartigheid zijn. ‘Mensen moeten zich kunnen herkennen in de dingen die je zegt. Ik leg best wel mijn hele leven op tafel’, zegt Van Steenhoven. Aan zelfcensuur doen The Opposites nauwelijks. Een opeenvolging van fucks, bitches en ho’s is het gevolg. Met gemaniëreerdheid zou die scheldkanonnade weinig te maken hebben. Ook vinden de rappers het niet geforceerd of clichématig. ‘Ik vind het pas geforceerd als Donner een rap probeert te maken.’ Volgens Van Steenhoven en De Bruin hoort het grove taalgebruik bij hun generatie en houden ze juist rekening met hun publiek. ‘Als je wilt dat mensen het begrijpen, ook degenen die niet al te slim zijn of minder goed Nederlands kunnen, moet je zeggen waar het op staat.’ Dat lukt volgens hen het best met letterlijke teksten. ‘Als ik van die intelligente rappers hoor die een hele studie verwerken in hun tekst, denk ik waar de fuck lul je nou over.’ Alle openhartigheid daargelaten, een voorbeeld geeft hij liever niet. ‘Kijk, dat is nou iets dat je beter wél voor jezelf kunt houden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden