tv-recensieDe Rijdende Rechter

Niemand zei het, maar iedereen dacht het. Wat een kneuzen

Het kan blijkbaar nog steeds gekker. Kijk maar naar De Rijdende Rechter en de klucht rond Zwanet Everhardus.

Dinsdagavond bereikte het instituut De Rijdende Rechter een nieuwe mijlpaal. Dat gebeurde in Scheemda en was te danken aan Gerda, Michel en aan een alleenstaande dame die werd voorgesteld als Zwanet Everhardus.

Michel en Gerda eisten dat Zwanet hen met rust zou laten. Zwanet eiste op haar beurt dat Michel en Gerda haar met rust zouden laten.

De zaak kwam in grote lijnen hier op neer: Zwanet had op een feestje bij Michel en Gerda thuis een getrouwde buurman verleid.

Gerda: ‘Zij begon.’

Zwanet: ‘Wat moet je doen als je gekust wordt?’

Er was bovendien sprake van een ontmoeting op een brug, waarbij Zwanet Gerda haar WhatsApp-conversatie met Michel had getoond. Die berichten stonden vol, in Michels woorden, ‘eigenlijk kleine pornof-euh-ilmpjes’.

Daarna was het uit de hand gelopen. Pesterijen en uitlokking over en weer. Zwanet had een camera geïnstalleerd, omdat ze vreesde dat de buren ‘haar bolide zouden saboteren’. Er was ook gescholden: ‘big fat mama’ en ‘temeier’.

Het had de sfeer in de straat niet bevorderd.

Michel en Gerda vermoedden dat het allemaal kwam omdat ze ‘import’ waren, dat ze daarom werden zwartgemaakt. Dat leek wat ver gezocht, tot Zwanet gilde: ‘Jullie zijn hier gekomen en de hele boel is ziek!’

De confrontatie op de brug werd gereconstrueerd.

Gerda: ‘Ik was hier met de hond en toen werd ik daar klemgereden.’

Zwanet: ‘Je had geen hond bij je.’

Gerda: ‘Ik had wel een hond bij me.’

Zwanet: ‘Je had een vierkant teiltje bij je.’

Gerda: ‘Nee, ik had een hond bij me.’

Rijdende Rechter: ‘Het is een hondje of een teiltje.’

Zwanet: ‘Het is een teiltje.’

Later in de hoorzitting vertoonde De Rijdende Rechter een van de bewuste filmpjes. En zo keek de hele zaal naar een blonde vrouw die suggestief haar schoenen uitdeed, op de tonen van het nummer Pak jij voortaan maar een opblaaspop.

In een app-reactie op dat filmpje was buurman Michel kennelijk verstrikt geraakt in zijn eigen opwinding.

‘En als ik dat allemaal gezegd heb… dat was als grap bedoeld! Niet als… eerlijk!’

Gisteren werd de aflevering online gretig gedeeld. Algemene reactie: verbijstering en hilariteit. Een enkeling vond het ‘smakeloos’.

Niemand zei het, maar iedereen dacht het. Wat een kneuzen. Ik moest ook lachen. Nogal. Vooral bij dat teiltje. Maar de lol verging me toen ik de wanhoop bij de hoofdrolspelers zag. Die was echt. Deze beklemming, deze krankzinnige houdgreep was hun leven geworden, had alles overgenomen. Niemand had het gewild. En toch was het gebeurd.

Het rechterlijke voorstel om elkaar voortaan te negeren werd enthousiast onthaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden