Album

Niemand maakt muziek zo rijk, actueel en bezwerend tegelijk als Sault ★★★★☆

Nine klinkt zo goed, zo anders, zo nieuw en zo soulvol: we hebben hier te maken met een uitzonderlijk goed popalbum.

Gijsbert Kamer
Sault Beeld
Sault

De popwereld veerde even op toen het Britse collectief Sault te kennen gaf met een vijfde album te komen, hun derde in een jaar tijd. Nine verscheen vrijdag met de mededeling dat het album maar 99 dagen online beschikbaar zou blijven. Liefhebbers van de vernieuwende soul-, hiphop- en afrofunkbeats, waarmee Sault ook op hun vijfde album weer betovert, hebben nog tot begin oktober om te bepalen of ze het album digitaal dan wel fysiek willen aanschaffen. De lp en cd verschijnen precies op de dag dat het album van de streamingdiensten gehaald wordt.

Het waarom van deze curieuze marketingactie is onduidelijk, maar net als de vorige vier Sault-albums klinkt Nine zo goed, zo anders, zo nieuw en zo soulvol dat je geen week laat staan 99 dagen nodig hebt om in te zien dat we hier weer te maken hebben met een uitzonderlijk goed popalbum.

We weten nog altijd niet precies wie achter Sault schuilgaan, maar opnieuw duiken de namen van producer Inflo en vocalisten Cleo Sol en Little Simz op in de credits.

Juist rapper Little Simz brengt met You from London net het enige wat zwakkere nummer hier. Het klinkt wat minder verzorgd dan haar eigen werk en wat we van Sault gewend zijn.

Nine houdt het thematisch wat dichter bij huis. Waar de vorig jaar verschenen Untitled albums Black Lives Matter en andere globale issues centraal stelden, is het thema van Nine de sociale ellende veroorzaakt door het wonen in Londense achterstandswijken. Die wordt verwoord in opnieuw krachtige soulmuziek zoals die eigenlijk alleen door Sault gemaakt wordt. London Gangs, Bitter Streets, Alcohol en het gospel sluitstuk Light’s In Your Hands behoren tot de mooiste, meest aangrijpende popsongs van het jaar. Niemand maakt muziek zo rijk, actueel en bezwerend tegelijk als Sault. Je zou het bijna gewoon gaan vinden.

Sault

Nine

Pop

★★★★☆

Forever Living Originals

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden